EU: Flyktingar från Ukraina slipper söka asyl

Krisen i Ukraina

publicerad 1 mars 2022
- av Sofie Persson

EU har nu beslutat att flyktingar från Ukraina kommer att få söka skydd inom EU utan att söka asyl. Det gäller även andra utländska medborgare i landet. Enligt beräkningar kan det handla om miljontals människor som söker skydd.

Krigsflyktingar från Ukraina kommer att kunna få skydd i EU under tre år utan att behöva söka asyl har EU-länderna nu kommit överens om.

Alla som tvingas fly från Putins bomber välkomnas med öppna armar, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt BBC News.

Det gäller även medborgare från andra länder som befinner sig i Ukraina, menar EU-kommissionären Ylva Johansson.

De här människorna måste hjälpas. Dessutom kan de som behöver skydd i EU också ansöka om asyl, säger Johansson enligt Deutsche Welle.

Under söndagen skrev FN:s flyktingkommissariat på Twitter att antalet flyktingar från landet i nuläget är cirka 368 000 och fortsätter att öka. Hur många det kan komma att bli är oklart, men fortsätter kriget menar man att det i slutändan kan handla om miljoner som tvingas fly.

Enligt EU:s kriskommissionär Janez Lenarcic förväntas det bli upp till 7 miljoner flyktingar från landet. Han menar också att det kan handla om 18 miljoner ukrainare som kommer att befinna sig i krisläge om kriget fortsätter, både boende i landet och i andra länder.

Vi bevittnar det som kan bli den största humanitära krisen på vår europeiska kontinent på många, många år, säger Lenarcic enligt France 24.

Anders Ygeman, integrations- och migrations­minister, antyder att Sverige står redo att hjälpa andra länder som främst kommer att ta emot flyktingarna.

Vi ska ta vårt ansvar och Sverige står redo att hjälpa Ukraina på alla sätt vi kan, oavsett om det är humanitär hjälp eller på andra sätt. Vi är också beredda att hjälpa de länder dit flyktingar främst kommer att söka sig. Ukraina­krisen visar än en gång hur viktigt och bråds­kande det är att avsluta förhand­lingarna om migration- och asyl­pakten och att EU-länder gemen­samt tar ansvar, säger han vid en pressträff.

Magdalena Andersson har tidigare uttryckt att Sverige inte bör ta emot flyktingar från Ukraina, något som Samnytt rapporterade om. Detta eftersom man tog emot så många i samband med migrationsvågen 2015.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!