EU anklagas för att finansiera ”olaglig” stad på Västbanken

publicerad 6 april 2016

EU får hård kritik från Israel för sin påstådda finansiering av stad på Västbanken. En stad som enligt Israel helt saknar tillstånd.

På 80-talet bosatte sig beduiner, ett arabiskt nomadfolk, i tre olika samhällen på ett 10 000 hektar stort område söder om Hebron på Västbanken. Nu håller de tre samhällena på att byggas ihop till en större stad, menar den israeliska icke-statliga organisationen Regavim.

Staden omfattar hundratals bostäder, skolor, sjukhus och moskéer. Enligt Regavim är bland annat EU och Förenade Arabemiraten med och finansierar byggandet av staden, som saknar tillstånd.

– Myndigheterna belönar dessa palestinska lagbrytare mitt framför ögonen på den israeliska allmänheten. Det här är en skandal som måste utredas ytterligare, säger Oved Arad, talesperson för Regavim, till internettidningen Ynet.

De lokala myndigheterna har förnekat att det handlar om ett byggande av en stad, utan menar att det är en naturlig utveckling av samhällen som växt samman i över 30 års tid.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.