Utrikes

Etiopien: Över 200 döda i kravaller efter att popstjärna blivit mördad

Enligt etiopisk polis har över 200 personer dödats i upplopp och kravaller efter att popstjärnan Hachalu Hundessa skjutits ihjäl.

Hachalu Hundessa, som mördades förra veckan, tillhörde Oromo-folket – landets största folkgrupp som också upplever sig förtryckta av staten. Mordet har lett till upplopp och etniskt våld, främst i huvudstaden Addis Ababa. Enligt etiopisk polis har dödssiffran stigit till 239, rapporterar News24.
Dödsfallen beror främst på våld från säkerhetsstyrkor och våld mellan olika folkgrupper. Huvudstaden har även drabbats av omfattande skadegörelse och plundring. Över 3 500 personer har gripits.

Etniska spänningar är ett stort problem i landet med över 100 miljoner invånare.

Hachalus musik är politisk och spelades flitigt i samband med protester mot regeringen 2018.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har sagt att mordet på Hachalu och våldet som följde är en del av en komplott för att skapa oro i landet.

Vem som ligger bakom mordet är okänt.

 

Källa: News24

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!