Erdogan vill hålla fredssamtal med Ryssland och Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 9 mars 2024
- av Isac Boman
Presidenterna Volodymyr Zelenskyj, Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin.

Under ett besök hos president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, erbjöd sig Turkiets ledare att så snart som möjligt stå som värd för ett fredstoppmöte mellan Ryssland och Ukraina.

Det är inte första gången Erdogan lyft frågan om att få till ett fredsavtal och han hoppas att parterna är beredda att överväga förslaget.

– Sedan början har vi bidragit så mycket vi kunnat till att avsluta kriget genom förhandlingar. Vi är också redo att stå värd för ett fredstoppmöte där Ryssland också är närvarande, förklarade Turkiets president.

– Samtidigt som vi fortsätter vår solidaritet med Ukraina kommer vi att fortsätta vårt arbete för att avsluta kriget med en rättvis fred på grundval av förhandlingar, fortsatte han.

Zelenskyj kallade diskussionen ”uppriktig och konstruktiv” men säger sig dock inte vara intresserad av några direkta förhandlingar med Ryssland – istället vill han lyfta sina krav under ett internationellt fredsmöte i Schweiz senare i år, där ett antal olika internationella aktörer förväntas delta.

– Vi kan inte förstå hur vi kan bjuda in människor som blockerar, förstör och dödar allting. Vi vill nå resultat, säger den ukrainska presidenten, enligt Reuters, och menar vidare att Ukraina bara kan acceptera ”en rättvis fred”.

“Nått gränsen”

Redan kort efter att kriget inleddes stod Turkiet värd för ett möte mellan Rysslands och Ukrainas utrikesministrar samt misslyckade samtal mellan förhandlare från de två länderna i syfte att få slut på fientligheterna.

Senare samma år medlade Turkiet och FN fram ett avtal mellan Ryssland och Ukraina som gjorde det möjligt att transportera miljontals ton ukrainskt spannmål genom Svarta havet. Efter en tid drog sig Ryssland dock ur avtalet, bland annat med hänvisningar till att deras egen export av livsmedel och gödningsmedel förhindrats av Ukraina.

– Båda sidor har nu nått gränsen för vad de kan uppnå genom krig, Vi anser att det är dags att inleda en dialog om vapenvila, kommenterade Turkiets utrikesminister Hakan Fidan nyligen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!