Erdogan: ”Nato måste hålla sig utanför Ukrainakriget”

Kriget i Ukraina

publicerad 9 juli 2024
- av Isac Boman
Erdogan vill inte att Natoländerna förklarar krig mot Ryssland.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inför Natotoppmötet i Washington passade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på att förtydliga sitt lands hållning angående kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Han betonar att Turkiet förvisso stödjer Ukrainas territoriella integritet men samtidigt anser att det är fullständigt ”oacceptabelt” att Nato blir en aktiv part i konflikten.

– Vi förväntar oss ett resultat från detta toppmöte som tar hänsyn till våra nationella säkerhetsintressen och stärker solidariteten inom alliansen. Under våra möten (i Washington) kommer vi att uppmärksamma det växande hotet från terrorismen i världen och betona behovet av att intensifiera NATO:s ansträngningar här.

– Vi har en principfast hållning i konflikten i Ukraina. Vi stöder dess territoriella integritet och anser att det är oacceptabelt att Nato blir en part i kriget i Ukraina, fortsatte han.

Han tillade att ”varje dag som vapen används (i Ukraina) så bekräftas riktigheten i Turkiets ståndpunkt”, rapporterar flera medier.

Israels förbrytelser i fokus

Vidare meddelade presidenten att han hade för avsikt att “sätta Israels pågående massaker mot det palestinska folket på dagordningen” vid toppmötet och beklagade sig över att man ännu ”inte lyckats uppnå det vi ville från Nato när det gäller Israel och Palestina”.

– Det internationella samfundets ansträngningar är ännu inte tillräckliga för att stoppa Israel. Vi kommer att sätta upp dessa frågor på dagordningen igen vid våra möten i USA och förväntar oss att få de resultat vi hoppas på. Seriösa samtal hölls i Doha. Chefen för Mossad besökte också Qatar. Vissa steg har tagits, men de har inte slutförts ännu, påpekade Erdogan.

Enligt presidenten är Turkiet ”ett av fem Natoländer som utgör ryggraden i organisationen” och han hoppas därför få gehör för sina krav. Natotoppmötet anordnas i den amerikanska huvudstaden mellan den 9 och 11 juli och sammanfaller i år också med militäralliansens 75-årsjubileum.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!