En död och två skadade i israeliskt missilanfall mot Syrien

publicerad 5 maj 2021

En person har bekräftats död och två skadade av ett israeliskt missilanfall mot en civil plastfabrik i närheten av syriska Latakia. Attacken är den senaste av en lång rad israeliska angrepp mot landet.

RT rapporterar att explosioner under natten kunde höras i de syriska kuststäderna Latakia och Tartus, där ryska trupper sedan en tid tillbaka är stationerade. Explosionerna ska ha kommit när luftvärnet svarade på de israeliska missilattackerna mot syriska mål.

Enligt den arabiska nyhetsbyrån SANA var målet för vad man beskriver som den ”israeliska aggressionen” staden Al-Haffah, strax nordöst om Latakia och staden Masyaf som ligger mellan Tartus och Hama. Missilangreppet ägde rum strax efter tre på natten lokal tid.
Enligt nyhetsbyrån lyckades israelerna träffa ett civilt varuhus där plastmaterial förvarades. Ett civilt dödsoffer och två skadade har bekräftats.

Under den senaste tiden har Israel vid ett flertal tillfällen skjutit missiler in i Syrien mot vad man beskriver som iranska mål efter att Iran allierat sig med regeringen i Damaskus mot Islamiska staten och andra islamistiska grupper som fortfarande är aktiva i området.

En annan nylig missilattack genomfördes exempelvis den 22 april mot mål i närheten av huvudstaden Damaskus, varpå det syriska luftvärnet svarade med att skjuta iväg en ”försvarsmissil” som exploderade i södra Israel.

Sedan september 2015 finns ryska trupper utstationerade i Syrien för att bistå landets regering att bekämpa islamistiska terroristorganisationer så som Islamiska staten. Den ryska basen ligger i närheten av staden Latakia och man hyr också marina anläggningar i Tartus för att kunna bistå vid operationer till havs.

Israeliska missiler undviker vanligtvis dessa faciliteter men onsdagens attacker kom ovanligt nära”, konstaterar RT.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!