Elon Musk föreslår villkor för fred i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 4 oktober 2022
- av Markus Andersson
Elon Musk och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk föreslår en fredsplan för Ukraina där nya FN-övervakade val ska hållas i de regioner som nyligen röstat för att ansluta sig till Ryssland, samt att Krim erkänns som en formell del av Ryssland och att Ukraina förbinder sig att förbli neutrala även i framtiden.

Musk publicerade sin fredsplan på Twitter under måndagen där han bland annat föreslog att folkomröstningarna i folkrepublikerna Donetsk och Luhansk samt i länen Cherson och Zaporizizja görs om under övervakning av FN och att Ryssland drar sig tillbaka från dessa om befolkningarna röstar för detta.

Krim bör enligt Musk också deklareras som en formell del av Ryssland – som det har varit sedan 1783 och fram till Sovjet att avstod området till Ukraina 1954. Vidare bör Ukraina förbinda sig att förbli neutrala och inte ansluta sig till Nato – ett krav som Ryssland ställt långt innan kriget inleddes i februari, samt garantera vattenförsörjningen till exklaven.

Det är mycket troligt att resultatet blir detta i slutändan”, konstaterar Musk och menar att det ”bara är en fråga hur många människor som ska dö innan dess”.

Användare på Twitter får också rösta på huruvida de stödjer Musks fredsplan eller inte. Inledningsvis fick Tesla-grundarens förslag stöd av en överväldigande majoritet av de röstande – innan siffrorna kraftigt svängde och en majoritet istället röstade nej till förslaget.

Enligt Elon Musk har omröstningens resultat manipulerats och han beskriver det hela som ”den största bot-attack” han någonsin sett. Musk konstaterar vidare att Ryssland har cirka tre gånger Ukrainas befolkning, att extremt många människor kommer att dö om kriget fortsätter och att ett kärnvapenkrig inte är uteslutet.

De ukrainska reaktionerna på Elon Musks omröstning har heller inte låtit vänta på sig. President Volodymyr Zelenskyj insinuerar att entreprenören stödjer Ryssland och har publicerat en egen omröstning där användarna får rösta på huruvida de föredrar en Elon Musk ”som stödjer Ukraina” eller en ”som stödjer Ryssland”.

Ukrainas ambassadör i Tyskland går ännu längre och deklarerar att Musk ska ”dra åt helvete”. Det officiella kontot tillhörande Ukrainas parlament har kort och koncist kommenterat ”nej” på Musks förslag.

Flera användare har också vädjat till Musk att ta bort sina inlägg – eftersom dessa gör många ukrainare upprörda och arga. Han svarar dock att han inte bryr sig om huruvida han är populär eller inte. Hans intresse ligger i att förhindra att miljontals människor dör i onödan och att den plan som han föreslår med all sannolikhet är närmast identisk med hur slutresultatet kommer att bli.

En ukrainsk seger är mycket osannolik i ett totalt krig… Om du bryr dig om det ukrainska folket så försök nå fred”, kommenterar han vidare.

Musk har också publicerat en omröstning på Twitter där användarna får svara ja eller nej på huruvida de boende i Donbass och Krim själva ska få avgöra om de ska tillhöra Ryssland eller Ukraina framöver. 58,2 procent av drygt två miljoner röstande stödjer ett sådant självbestämmande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.