Utrikes

Eliten i Demokraterna ser kvinnlig senator som presidentkandidat

Kamala Harris har haft flera möten med välbärgade donatorer

De krafter som styr Demokraterna i USA ser Kaliforniensenatorn Kamala Harris som en möjlig presidentkandidat 2020. Mer Wall Street-kritiska kandidater, som Bernie Sanders, finns däremot inte med.

Efter att Donald Trump mot alla odds lyckades vinna det amerikanska presidentvalet ifjol lade många skulden på Hillary Clinton och det politiska etablissemang som styr politiken i såväl Demokraterna som Republikanerna.
Vermontsenatorn Bernie Sanders kom in som en outsider och var nära att besegra Hillary Clinton i Demokraternas primärval, men föll till slut när partitoppen fällde krokben för honom. Bernie Sanders politik slog mot miljardärerna och Wall Street-bankirerna, krafter som stod Hillary Clinton väldigt nära.

Men Demokraterna vill inte satsa på en Wall Street-kritisk kandidat. Istället har partitoppen riktat in sig på Kamala Harris, senator från Kalifornien, som en möjlig kandidat att utmana Trump i presidentvalet 2020.

Kamala Harris har endast varit senator i Kalifornien sedan årsskiftet men hyllats stort av den liberala eliten i USA för sin kritik mot Trumpadministrationen. Hon har samtidigt haft hemliga möten med flera välbärgade donatorer, som stått nära Hillary Clinton. Samtidigt har hon ifrågasatts för sina finansiella kopplingar till Trumps finansminister Stephen Mnuchin, som donerat pengar till Kamala Harris, rapporterar Observer.

Det mesta tyder på att de mer etablissemangskritiska politikerna inom och kring Demokraterna, som Bernie Sanders och Tulsi Gabbard, inte kommer att få något stöd av den välbärgade elit som styr amerikansk politik.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!