Efter pedofilhärvan i Rotherham – nu friges två av förövarna

publicerad 27 juni 2022
- av Redaktionen
Polisbilder av de frigivna Dad tv. och Ali th.

Två män som dömdes för den omfattande pedofilhärvan i engelska Rotherham har blivit frigivna. Båda deltog i härvan och den ena är också dömd för våldtäkt mot barn. Männen avtjänade ett tioårigt straff, men satt endast fem utav dem.

I staden Rotherham i norra England pågick under slutet av 1980-talet fram till 2013 en större pedofilhärva. Enbart mellan 1997 och 2013 ska ungefär 1400 barn ha blivit sexuellt utnyttjade av till största delen pakistanska män. Barnen var ofta i åldrarna 11 till 16 år.

Reportern Andrew Norfolk rapporterade om ämnet i The Times och där framkom det bland annat att polis samt de styrande i staden vetat om övergreppen i över tio år. Barnen utsattes bland annat för gruppvåldtäkter och grova hot, många blev även utsatta för trafficking till andra städer. Flera av barnen blev också gravida.

Under 2016 och 2017 dömdes 19 män och två kvinnor som medverkat i härvan.

Nu har två av männen som dömdes blivit utsläppta, rapporterar brittiska Express. Qurban Ali, 59 år, dömdes till tio år för konspiration till våldtäkt, men släpptes ut redan i början av förra året. Tayab Dad, 40 år, dömdes för våldtäkt och blev utsläppt i år.

Anledningen till det tidiga utsläppet av pedofilerna är att man enligt nuvarande rättssystem kan frige en fånge som avtjänar ett tidsbestämt straff efter halva tiden. Man menar att de båda kommer att hållas under strikt uppsyn.

Det längsta straffet gavs till en av ledarna för pedofilhärvan, 40-årige Arshid Hussain, som dömdes till 35 år i fängelse. Det är ännu oklart om även han kommer att kunna gå fri efter halva sin strafftid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.