Förgiftningen av Skripal

Efter mystiska förgiftningen – polisen uppmanar allmänheten att tvätta kläderna

Arkivbild

Brittisk polis uppmanar nu alla personer som befunnit sig på en restaurang i Salisbury att noggrant tvätta sina kläder. Beskedet kommer en vecka efter att en före detta rysk spion förgiftades i London.

Det var söndagen den 4 mars som den 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter hittades i en galleri i centrala Salisbury i Wiltshire. De båda ska ha förgiftats med ett okänt nervgift och befinner sig för närvarande i kritisk tillstånd på sjukhus.

Sergej Skripal är en tidigare rysk underrättelseofficer som 2006 dömdes till 13 års fängelse för att ha agerat som spion åt den brittiska underrättelsetjänsten MI6. 2010 transporterades han till Storbritannien i utbyte mot att Ryssland fick tillbaka ett antal spioner som verkat i Storbritannien.

Men det var inte bara Skripal och hans dotter som förgiftades. En polisman som anlände till platsen där de hittats ska ha utsatts för nervgiftet och vårdas liksom han på sjukhus. Samma substans som polismannen och Skripal förgiftades med ska även ha hittats på flera andra ställen i Salisbury. Det rör sig bland annat om två restauranger och personer som befann sig på restaurangerna under förra helgen uppmanas att tvätta sina kläder och tillhörigheter för att undvika att riskera att kontamineras av nervgiftet, rapporterar Sky News.

Inga bevis har ännu kunnat presenteras för att förgiftningen av Sergej Skripal skedde på order av den ryska staten. Men fallet har likheter med det som hände Aleksandr Litvinenko, som avled 2006 i London efter att ha förgiftats med polonium-210. Litvinenko var tidigare högt uppsatt inom den ryska underrättelsetjänsten FSB men valde under slutet av 90-talet att bli en uttalad kritiker mot Rysslands nuvarande president Vladimir Putin.

Liknande artiklar

Theresa May vinner förtroendeomröstning Storbritanniens premiärminister Theresa May lyckades få tillräckligt med stöd inom hennes eget parti för att klara förtr...
Anders Romelsjö om Nato, Mellanöstern och Ryssland... Anders Romelsjö som nyligen lanserade Global Politics en vänsterorienterad men i övrigt oberoende och analyserande blogg...
SVT utelämnar kritisk information om konflikten vi... I rapporteringen från den upptrappade konflikten vid Kjertsundet mellan Ryssland och Ukraina utelämnar SVT kritisk infor...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!