Efter mystiska förgiftningen – polisen uppmanar allmänheten att tvätta kläderna

publicerad 11 mars 2018
Arkivbild

Brittisk polis uppmanar nu alla personer som befunnit sig på en restaurang i Salisbury att noggrant tvätta sina kläder. Beskedet kommer en vecka efter att en före detta rysk spion förgiftades i London.

Det var söndagen den 4 mars som den 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter hittades i en galleri i centrala Salisbury i Wiltshire. De båda ska ha förgiftats med ett okänt nervgift och befinner sig för närvarande i kritisk tillstånd på sjukhus.

Sergej Skripal är en tidigare rysk underrättelseofficer som 2006 dömdes till 13 års fängelse för att ha agerat som spion åt den brittiska underrättelsetjänsten MI6. 2010 transporterades han till Storbritannien i utbyte mot att Ryssland fick tillbaka ett antal spioner som verkat i Storbritannien.

Men det var inte bara Skripal och hans dotter som förgiftades. En polisman som anlände till platsen där de hittats ska ha utsatts för nervgiftet och vårdas liksom han på sjukhus. Samma substans som polismannen och Skripal förgiftades med ska även ha hittats på flera andra ställen i Salisbury. Det rör sig bland annat om två restauranger och personer som befann sig på restaurangerna under förra helgen uppmanas att tvätta sina kläder och tillhörigheter för att undvika att riskera att kontamineras av nervgiftet, rapporterar Sky News.

Inga bevis har ännu kunnat presenteras för att förgiftningen av Sergej Skripal skedde på order av den ryska staten. Men fallet har likheter med det som hände Aleksandr Litvinenko, som avled 2006 i London efter att ha förgiftats med polonium-210. Litvinenko var tidigare högt uppsatt inom den ryska underrättelsetjänsten FSB men valde under slutet av 90-talet att bli en uttalad kritiker mot Rysslands nuvarande president Vladimir Putin.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.