Efter massinvandringsvåg – Island skärper asylpolitiken

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 24 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Island har på senare tid blivit en populär destination för migranter.

Efter en omröstning i parlamentet står det klart att isländska lagstiftare kommer att införa betydligt striktare asyllagar än tidigare. 38 parlamentariker röstade nämligen för att slopa sociala och ekonomiska förmåner för de asylsökande som fått avslag på sin ansökan – medan bara 15 motsatte sig detta.

På senare tid har Island blivit en populär destination för migranter från tredje världen. Under 2022 inkom 2500 asylansökningar till ö-nationen som har en total befolkning på strax under 400 000.

Förändringen som stöds av de tre regeringspartierna innebär att asylsökare inte kommer att vara berättigade till hälso- och socialförsäkringsförmåner om de inte bedöms ha giltiga skäl till asyl, vilket också kan leda till att landet blir mindre attraktivt i migranternas ögon.

Myndigheter på Island har rapporterat in många fall av missbruk relaterade till asyl och beklagat sig över att migranter, på grund av Islands medlemskap i Schengen-zonen, kan ta sig till ön utan att behöva passera gränskontroller.

– Under flera år har man här upprepade gånger försökt ändra migrationslagen. Situationen har förändrats mycket under denna tid, och i dag står vi inför ett problem utan motstycke när det gäller att ta emot alla som kommer till oss som flyktingar och söker skydd. Därför är det enligt min mening helt klart att vi måste överväga ytterligare åtgärder för att närma oss de bestämmelser som gäller i våra grannländer, så att vi inte får ett antal som vida överstiger det som gäller i dessa länder, kommenterade justitieminister Jón Gunnarsson.

Tidigare har isländska myndigheter också presenterat planer på att deportera hundratals asylsökare tillbaka till de länder där de först ansökt om asyl – ett förslag som fick massinvandringsförespråkande organisationen att anordna protester i landet och hävda att migranter som utvisas kan komma att utsättas för ”omänskliga” förhållanden och undermåliga levnadsvillkor.

Även åtgärden att dra in förmåner för migranter som fått avslag på sina ansökningar har fått kritik från oppositionen, som menar att hemlöshet och fattigdom riskerar att öka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!