Efter ADL-kritiken: Whoopi Goldberg stängs av

Den judiska lobbyn

publicerad 2 februari 2022
- av Markus Andersson
Jonathan Greenblatt tv. Whoopi Goldberg th.

Whoopi Goldberg stängs av som programledare i två veckor efter att ha argumenterat för att judar är att betrakta som en vit europeisk folkgrupp och att förintelsen således inte handlade om ras – synpunkter som bland annat den högerextrema lobbyorganisationen Anti-Defamation League nu pressat henne att backa från.

I ABC:s ”The View” diskuterades nyligen en skolstyrelse i Tennessees beslut att bannlysa boken ”Maus” som handlar om förintelsen. Skolan motiverar beslutet med att boken inte är lämplig i en skolmiljö med unga elever på grund av att det förekommer svordomar, nakenhet och självmord.

I ”The View” kom programledarna snabbt in på förintelsen och skådespelerskan Whoopi Goldberg kommenterade att denna inte handlade om ras utan om människors grymhet gentemot andra människor.

– Låt oss vara ärliga om det här. Förintelsen handlar inte om ras, nej det handlar inte om ras.

Joy Behar, en annan av programledarna menade då att nationalsocialisterna såg judar som en annan ras.

– Men det handlar inte om ras. Det gör inte det. Det handlar om människans omänsklighet gentemot andra människor, fortsatte Goldberg och började göra sina kollegor märkbart upprörda.

Ana Navarro, även hon programledare för showen hävdade då att förintelsen handlade om att specifikt ge sig på judar och romer.

– Men de är två vita folkgrupper, kontrade Goldberg och fick då svaret att nationalsocialisterna ”inte såg dem som vita.”

– Ni missar poängen. Samma minut som ni får det att handla om ras så går det åt skogen. Låt oss prata om det för vad det verkligen är. Det handlar om hur människor behandlar varandra. Det är ett problem. Det spelar ingen roll om du är vit eller svart. Svarta, vita, judar – alla äter alla.

Kort efter Goldbergs utspel gick bland andra Jonathan Greenblatt, ledare för den inflytelserika judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League, ut på Twitter och anklagade henne för “förintelseförvrängning”.

De dehumaniserade dem och använde rasistisk propaganda för att rättfärdiga slakten av sex miljoner judar. Förintelseförvrängning är farligt”, menar han.

Snart gick också det amerikanska förintelsemuseet ut med kommentaren att ”judar definierades inte utifrån sin religion utan utifrån ras”.

Påtryckningarna fick Goldberg att snabbt pudla med att hon inte borde ha sagt att förintelsen inte handlade om ras – och hon tillägger också att “det judiska folket har hennes fulla stöd”.

– Det judiska folket runt om i världen har alltid haft mitt fulla stöd, menar hon vidare och “ber om ursäkt för den skada hon orsakat”.

Goldbergs ursäkt blidkade dock inte cheferna på ABC som låter meddela att hon stängs av i två veckor ”för att reflektera och lära sig om hur kommentarerna påverkar”.

Jerusalem Posts Emily Schrader och flera andra judiska kommentatorer har också passat på att betona att Goldberg är fel ute när hon beskriver judar som en vit folkgrupp.

Åh titta, icke-judar försöker förklara hur ”vita” judar är – när de mördades just för att de inte är vita”, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!