Dussintals politiska mord under upploppen i Bangladesh

publicerad 7 augusti 2024
- av Markus Andersson
Det är svårt att få klarhet i hur många som faktiskt dött eller skadats i upploppen.

Minst 29 lik tillhörande ledande medlemmar av den tidigare premiärministern Sheikh Hasinas politiska parti Awami League och dessas familjemedlemmar har påträffats i flera städer i Bangladesh, rapporterar lokala medier.

Enligt Dhaka Tribune dödades minst 10 personer i attacker och våldsamheter i distriktet Satkhira efter nyheten om Sheikh Hasinas avgång från premiärministerposten och hennes avresa från landet på måndagen” och hus och företag som tillhörde partiets ledarskikt och aktivister vandaliserades, plundrades och eldades upp.

I staden Cumilla dödades ”minst 11 personer i folkmassornas attacker” och ytterligare sex personer ska ha bragts om livet när ett hus tillhörande en högt uppsatt tjänsteman i Awami League sattes i brand.

Enligt medierapporterna är det inte bara partimedlemmar som dödats, utan även deras barn och familjemedlemmar. Så sent som under måndagen, mitt under protesterna och upploppen, valde Hasina att avgå och lämnade kort därefter landet.

Kort därefter eskalerade oroligheterna, hennes bostad stormades och storskaliga plundringar och mordbränder bröt ut över hela landet. Arméchefen, Waker-uz-Zaman, uppger att en interimsregering håller på att bildas och lovar att utreda alla dödsfall och få slut på våldet.

1400 kan ha dödats

Det var i början av juli som framförallt studenter tågade ut på gatorna i många av Bangladeshs städer och där man främst protesterade mot vad man ansåg vara omfattande korruption, bristande demokrati och systemet med kvotering till tjänster inom den statliga förvaltningen som anklagas för att otillbörligt gynna grupper allierade till premiärministern.

På flera platser har också regeringstrogna grupper och oppositionella demonstranter drabbat samman, vilket även lett till ett stort antal dödsfall.

Exakt hur många som dött är det ingen som vet i dagsläget. Vissa bedömare pekar på minst 350 dödsoffer, medan andra, som exempelvis India Today, menar att det kan röra sig om så många som 1400 dödade. Drygt 11 000 personer har också gripits sedan upploppen bröt ut.

Drygt 90 procent av Bangladeshs befolkning är muslimer, och enligt vittnesmål och rapporter är det i många fall också personer från landets hinduiska minoritet (cirka 8 procent) som utsätts för våldet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!