Barack Obamas förfäder ägde slavar

publicerad 30 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Trumps förfäder har inte varit involverade i slavhandel - till skillnad från Obamas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den London-baserade nyhetsbyrån Reuters genomförde nyligen en släktforskningsundersökning av den amerikanska politiska eliten, varpå man fann att minst 118 av landets mest inflytelserika ledare har minst en slavägande förfader. Den före detta presidenten Barack Obamas förfäder ägde enligt undersökningen minst två slavar.

Av de nu levande före detta presidenterna sticker ett namn ut vars förfäder inte ägde några slavar – Donald Trump.

I en färsk undersökning från Reuters undersöktes nyligen förfäderna till den högsta amerikanska eliten – inklusive dess lagstiftare och presidenter – och eventuell koppling till den amerikanska delen av dåtidens slavhandel.

Resultatet av undersökningen visade att två domare i Högsta domstolen, 11 guvernörer, över 100 kongressledamöter samt ett flertal presidenter, är direkta ättlingar till slavägare.

Framstående medlemmar av båda partierna figurerar flitigt. Exempelvis senatens minoritetsledare Mitch McConnell (R) och demokrater som senatorerna Elizabeth Warren och Tammy Duckworth. Även Barack Obama (D), är ättling till en slavägare på sin vita mors sida av familjen.

Den ende nu levande president vars förfäder inte ägde slavar är Donald Trump (R). Medan andra presidenter har djupa rötter i Amerika, invandrade Trumps förfäder till USA först efter att slaveriet år 1865 avskaffats. Ingen av hans far- eller morföräldrar föddes således i USA, vilket kan ses som en förklaring av faktumet.

Donald Trump har en historia av att försvara symboler för konfederationen. Som president motsatte han sig till exempel att amerikanska militärbaser som fått namn efter sydstatsgeneraler skulle byta namn, trots att försvarsdepartementet var öppet för att göra ändringar.

Han är också en av de presidenter som visat stort engagemang i afroamerikanska frågor. Under hans ämbetsperiod ska arbetslösheten bland svarta ha sjunkit till rekordlåga nivåer. Han stärkte även finansieringen av historiskt svarta högskolor och universitet och införde flera straffrättsreformer. En överväldigande majoritet av de afroamerikanska väljarna valde dock i slutändan ändå att rösta på Joe Biden i valet 2020.

I rådande stund har ingen av de utpekade kommenterat undersökningen.

Enligt Reuters inkluderar den amerikanska politiska elitens slavägande förfäder dessa nu levande amerikanska presidenter:

- Joe Biden (D) - En direkt förfader, fem generationer bort, ägde en slav.
- Barack Obama (D) - En direkt förfader, sex generationer bort, ägde två slavar.
- George Bush (R) - En direkt förfader, sex generationer bort, ägde 25 slavar.
- Bill Clinton (D) - En direkt förfader, fem generationer bort, ägde en slav.
- Jimmy Carter (D) - En direkt förfader, fyra generationer bort, ägde 54 slavar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!