Dödssiffran för jordskalven passerar 30 000

Jordskalven i Turkiet och Syrien

publicerad 13 februari 2023
- av Sofie Persson
Räddningsarbete pågår i Turkiet och Syrien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Dödssiffran för offer i jordskalven i Turkiet och Syrien har i skrivande stund stigit till 33 179 personer. Siffran befaras kunna bli dubbelt så hög.

Det var under förra veckan som Turkiet och Syrien drabbades av kraftiga jordskalv som uppmättes till 7,8 respektive 6,7 på Richterskalan. Turkiets president Erdogan menade att skalven, som skedde på 17,9 respektive 9,9 kilometers djup, var de värsta som skett sedan 1939.

Nu uppger turkiska myndigheter att antalet döda ökat till 33 179 personer i Turkiet och Syrien, rapporterar The Guardian. De flesta dödsfall har skett i Turkiet och uppges vara 29 605 personer och i Syrien 3 574. I båda länderna har tiotusentals byggnader förstörts i skalven och miljontals människor har drabbats. FN har skickat humanitär hjälp, men har svårt att nå fram till alla delar av det krigsdrabbade Syrien. Via Turkiet har man skickat en del hjälp till de nordvästra delarna av landet, men det behövs betydligt fler insatser.

Vi har hittills svikit folket i nordvästra Syrien. De känner sig med rätta övergivna. Söker internationell hjälp som inte har anlänt“, skriver Martin Griffiths, undergeneralsekreterare vid Humanitarian Affairs and Emergency Relief Coordinator på FN, på Twitter.

Det har också varit problematiskt att sända hjälp till de delar av Syrien som är ockuperade av islamistgruppen HTS. En talesman för FN menar att det handlar om ett “problem med godkännande” av HTS, men har inte gett ytterligare information om saken.

Räddningsarbetet fortsätter i båda länderna och man befarar att dödssiffran kan komma att bli dubbelt så hög.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!