Dödsfall av ebola även i Uganda

publicerad 15 juni 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ebola har nu spridit sig från Kongo-Kinshasa till grannlandet Uganda, där två dödsfall har rapporterats. WHO överväger nu att kalla det pågående utbrottet i Afrika för en global kris.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade på tisdagen att en femårig pojke, som rest med sin familj från Kongo-Kinshasa till Uganda, dött av ebola. På torsdagen meddelade Ugandas hälsodepartement att ytterligare en person, pojkens mormor, dött av viruset.

Ett dussin av pojkens familjemedlemmar har även visat symtom på ebola och har försatts i isolering. Sex av dem försvann dock när de väntade på att förflyttas till en behandlingsanläggning.

Ett expertkommitté från WHO ska nu samlas och diskutera ifall utbrottet ska klassas som en global hälsokris. Det senaste ebolautbrottet, som är centrerat i nordöstra Kongo-Kinshasa, startade i augusti. Det är det överlägset största utbrottet av ett tiotal som drabbat landet de senaste fyrtio åren, enligt Läkare utan gränser. Nära 1 400 personer har dött i utbrottet.

Rwanda, som angränsar både Kongo-Kinshasa och Uganda, stramar åt sina gränser och vädjar till folk att inte resa till något smittoområde.

Ebola sprids genom direktkontakt med kroppsvätskor, såsom blod, saliv och kräkningar. Initiala symptom inkluderar feber, huvudvärk, muskelsmärta och frossa. Senare symtom kan innefatta inre blödningar, kräkningar och att hosta blod. Ungefär hälften av de som smittas av ebola dör av sjukdomen.

 

Källa: NPR

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!