Djurrättsaktivister rasar över färöisk delfinslakt

publicerad 15 september 2021
- av Markus Andersson

Den årliga färöiska jakten på vitsidingar slog rekord och vattnet färgades rött när nästan 1500 delfiner dödades. Nu rasar djurrättsaktivister och kräver att den hårt kritiserade traditionen avskaffas omedelbart.

Jakten på och dödandet av ”vandrande” valar kallas på Färöarna för grindadráp och har varit föremål för massiv kritik under de senaste åren. I helgen var det dags igen och de lokala valfångarna riktade in sig på en stor grupp vitsidingar som vallades in med motorbåtar mot stranden där andra valjägare väntade med harpuner, spjut och andra vapen och verktyg och slog och högg ihjäl djuren.

Enligt lokala medier dödades sammanlagt 1428 delfiner under jakten och bilder samt filmklipp från jakten har fått stor spridning och orsakat en större kritikstorm på internet. I vissa videoklipp syns stora högar av slaktade djur på stränderna.

Kritikerna menar att jakten inte bara är onödig utan också innebär ett enormt lidande för djuren och är att betrakta som en extrem form av djurplågeri.

Noterbart är att Färöarna är det enda territorium i Europa där denna typ av jakt fortfarande tillåts. Detta av historiska och kulturella skäl och jakten har varit en återkommande tradition sedan 1500-talet.

Djurrättsaktivister kräver nu ett globalt förbud av valjakten och vädjar till både EU och danska myndigheter att så snabbt som möjligt införa nya lagar för att förhindra grindadráp. Man pekar särskilt på att det är direkt ”omöjligt” för Färöarnas 53 000 invånare att konsumera denna mängd delfinkött – och att det handlar om ren nöjesjakt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!