Utrikes

Djurhållningsregler ignoreras

Flera EU-länder är inblandade i lidelsefulla djurtransporter där djur skickas till Turkiet för halalslakt

Djur som fraktas från EU till Turkiet för halalslakt utsätts för stort lidande i strid med EU:s regler för transporter av djur. Videoupptagningar visar att djur lastas på överfulla lastbilsflak i 40-gradig värme utan tillgång till mat eller vatten, och kor har kejsarsnittats och fått halsen avskuren utan bedövning.

70 procent av djurtransporterna från Europa till Turkiet strider mot EU:s regler – och det är många EU-länder som inblandade i transporterna. Totalt är det 13 EU-länder som inte följer reglerna.
Efter slakten i Turkiet kommer köttet tillbaka in i EU och säljs i bland annat Tysklands, Frankrike, Nederländerna och Österrike.

Det är djurrättsorganisationen Eyes on Animals som ligger bakom avslöjandena efter att i fem års tid ha granskat gränskontrollerna mellan Bulgarien och Turkiet. I videomaterialet ses döda djur ligga i stora mängder gödsel, medan andra slickar på stålkonstruktioner för att mat och vatten har tagit slut.

Sverige slutade exportera djur till Turkiet år 2012, men såväl Sveriges veterinärförbund och bondeorganisationen LRF har reagerat på avslöjandena.

– Det är klart att jakten på en billig varukorg är motorn till den här typen av hantering. Tyvärr är det så att produkter som har kommit den här vägen som vi ser i filmen även kommer till Sverige. Så det är jätteviktigt vad man handlar för någonting, säger David Pettersson,vice ordförande för LRF Östergötland.

– Det här får inte fortsätta. Jag tycker att det är EU som bär ett stort ansvar för att se till vad som händer med våra djur när de försvinner ut ur EU.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!