Disneyland håller “Pride Nite” – välkomnar barn

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 5 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Disneyland Pride Nite Disney
Disney After Dark: Pride Nite.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Disneyland i Anaheim, Kalifornien, har tillkännagivit sin första gay- och transfest. Festligheterna “Pride Nite” är det första evenemanget “efter stängningsdags” i den berömda temaparken som sällar sig till det som i USA tituleras “Pride Month”. Barn i alla åldrar erbjuds tillträde till evenemanget, som kommer att ha Disney-tema och hylla homosexuella och transpersoner.

Disneyland annonserade härom månaden att temaparken premiärlanserar vad man döpt till “Disneyland After Dark: Pride Nite“. Evenemanget äger rum under två dagar i mitten på juni och det i Kalifornien belägna rekreationsområdet är noga med att poängtera att människor i alla åldrar är hjärtligt välkomna – inte minst barn.

Disneyland After Dark: Pride Nite ingår från i år i USA:s återkommande “Pride Month” – ett event som lanserades efter 1969 års våldsamma Stonewall-kravaller och där hbtq-rörelsen på olika sätt uppmärksammas, högtidlighålls och hyllas.

Disney hårdsatsar med pukor och trumpeter på evenemanget och har i sin reklamkampanj riktat sig till inte minst barn och ungdomar.

Reaktionerna på tillställningen har varit starka. Kritiken handlar dels om varför Disney som företag fortsätter att bedriva identitetspolitik, samt om det faktum att eventet fokuserar på att locka barn och ungdomar som deltagare.

Disneyland erbjuder dagarna till ära bland annat en Pride-parad med Kalle Anka, Jan Långben, Musse och Mimmi Pigg samt andra populära Disney-karaktärer klädda i “specialdräkter”. Vad för slags dräkter det handlar om är i dagsläget oklart.

Det kommer även att anordnas “Pride-danspartyn” samt tillgång till åkattraktioner i den temapark som en gång startades av grundarna tillika bröderna Walt och Roy Disney.

Barn under tre år berikas med gratis tillträde till det lustfyllda eventet. Priset ligger på 139 dollar (cirka 1 500 kronor).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!