DeSantis i möte med Israels rikaste

Den judiska lobbyn

publicerad 4 maj 2023
- av Isac Boman
Ron DeSantis och Miriam Adelson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Floridas guvernör Ron DeSantis, som av allt att döma kommer att utmana om presidentposten i USA, hade nyligen ett middagsmöte med republikanernas storfinansiär Miriam Adelson – som också pekas ut som Israels allra rikaste medborgare.

Miriam Adelson och hennes make, casinomogulen Sheldon Adelson, har tidigare stöttat DeSantis ekonomiskt och donerat stora summor pengar till hans guvernörskampanj.

Det är Times of Israel som noterar att DeSantis, som förväntas satsa på att bli nominerad till Republikanernas presidentkandidat, sågs äta middag i Jerusalem med Miriam Adelson som har både israeliskt och amerikanskt medborgarskap.

Hon var en av flera välkända republikanska finansiärer som deltog på eventet som arrangerades av den amerikansk-judiske affärsmannen Larry Mizel på Jerusalems toleransmuseum. Samme Mizel var också finansordförande för Donald Trumps kampanjkontor i Colorado under valkampanjen 2016.

Miriam Adelson och hennes make Sheldon Adelson, som avled 2021, har tidigare sponsrat DeSantis under guvernörskampanjen 2018 med minst 500 000 dollar, rapporterar tidningen.
Det kan också noteras att när Forbes listade världens rikaste miljardärer hamnade Miriam Adelson på en global 50:e plats – och pekades ut som Israels allra mest förmögna person.

Ron DeSantis har nyligen undertecknat ett lagförslag med syftet att skärpa straffen för den som hotar eller skrämmer någon baserat på deras religiösa tro eller etniska tillhörighet. Guvernören gav sitt slutliga godkännande till lagförslaget när han besökte Israel i samband med ett internationellt handelsuppdrag, där särskilt fokus ligger på att “bekämpa antisemitism”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!