Demonstranter stormade Serbiens parlament

publicerad 8 juli 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På grund av de nya omfattande coronarestriktionerna i Serbien så samlades tusentals upprörda demonstranter utanför parlamentet för att visa sitt missnöje och kräva förändring. Några lyckades dessutom ta sig förbi polisens avspärrningar och in i parlamentsbyggnaden.

Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic meddelade under tisdagen att landet kommer att införa hårdare restriktioner på grund av covid-19 och att huvustaden Belgrad stängs ner i en förhoppning att minska smittspridningen.

Detta föll inte
i god jord hos stora delar av befolkningen och tusentals människor samlades alltså för att protestera och få presidenten att upphäva beslutet.

De demonstranter som tog sig in i byggnaden ska ha avlägsnats snabbt av polisen som även använde tårgas mot den upprörda folkmassan. Dessa svarade då med att kasta stenar, flaskor och ägg på polisen och sätta flera polisbilar i brand, enligt AP.

Serbien har än så länge bara 330 bekräftade dödsfall av viruset och drygt 16 000 smittade, vissa läkare menar dock att siffrorna är på väg uppåt och att den serbiska sjukvården inte kommer att klara ett ökat tryck.

Serbien har tidigare infört strikta restriktioner i början av mars, men lättade på dessa för en dryg månad sedan några veckor innan valet som hölls i landet den 21 juni. Nu vill man alltså återigen införa hårda begränsningar för invånarna och en nedstängning av Belgrad – något som gjorde att många människor fick nog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!