Dansk journalist stoppas som korrespondent i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 22 december 2022
- av Jan Sundstedt
Danmarks radios journalist Matilde Kimer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danmarks Radios Rysslandskorrespondent Matilde Kimer har fråntagits sin pressackreditering i Ukraina och får inte längre arbeta i landet. Ukrainska säkerhetstjänsten motiverar detta med påståenden om att hon ska ha ägnat sig åt “propaganda åt Ryssland”.

Kimer har sedan en tid tillbaka rapporterat om kriget på plats i Ukraina. Den ukrainska säkerhetstjänsten anser dock att Kimer bedrivit “propaganda åt Ryssland”, vilket man hänvisar till efter att hon ringt till Ryssland ett flertal gånger och besökt Donetsk och Krimhalvön.

Min adress var i Ryssland, så jag ringde för att få någon att vattna mina krukväxter och sådant, berättar Kimer för danska Journalisten.

Nu har journalisten fråntagits sin pressackreditering i Ukraina och får därmed inte längre arbeta i landet. Hon har själv försökt få den ukrainska säkerhetstjänsten att ge konkreta exempel på vad för slags inslag som kan ha utlöst att man valde att dra in pressackrediteringen, men man har inte gett några bevis för detta.

De anser att jag ägnar mig åt sovjetisk propaganda – det vill säga rysk propaganda. Att jag på något sätt varit partisk och kanske till och med arbetade för fienden. Men enligt min uppfattning har de inte sett eller hört något av mina inslag alls, säger Kimer.

Kimer riktar nu kritik mot Ukraina och menar att den danska pressfriheten och den ukrainska ligger långt ifrån varandra. Även Danska Journalistförbundet (DJ) är upprörda över beslutet och har kontaktat den ukrainska ambassaden i Danmark. Tine Johansen, ordförande för DJ, menar att man inte kan kompromissa med pressfriheten på detta sätt.

Pressfrihet är inget man kompromissar – inte ens i ett krig – och därför måste vi sätta press på de ukrainska myndigheterna att vända beslutet. Idag har jag skrivit till vår nya utrikesminister och till den ukrainska ambassadören i Danmark, precis som jag har informerat vår europeiska journalistförening, säger Johansen.

I augusti i år hindrades Kimer även från att resa in i Ryssland, där hon periodvis bott under flera års tid, endast med hänvisning till ”säkerhets- och försvarsmässiga skäl” och hon får inte återvända till landet förrän 2032.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!