Danmark vill beväpna rebellerna i Syrien

Tidigare har Danmark varit emot att rebellerna som krigar mot den syriska presidenten Bashar al-Assad ska beväpnas. Men utrikesminister Martin Lidegaard kom under tisdagen med ett utspel om att Danmark borde skicka över vapen till rebellerna.

publicerad 20 maj 2014
Syriska rebeller i Aleppo

I över tre år har inbördeskriget i Syrien pågått. Hundratusentals människor har dött och miljontals har tvingats på flykt till grannländer.

Nu öppnar Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard, tillhörande det socialliberala partiet Radikale Venstre, för att EU ska beväpna den ena sidan i konflikten, nämligen rebellsidan.

– Ännu fler vapen i Syrien är inte oproblematiskt, men status quo är ett ännu värre scenario. Tillsammans med våra allierade vill jag därför utvärdera hur vi kan ge de moderata rebellerna andrum, säger han i en intervju med tidningen Berlingske.

Utrikesministerns förslag har av vissa ansetts kontroversiellt. Bland annat Dansk Folkepartis utrikespoltiske talesperson Søren Espersen har delat ut hård kritik mot förslaget och pekar på den dubbelmoral som utrikesministern sägs visa upp.

– Jag är chockad över utrikesministerns uttalande då det strider mot vad regeringen har meddelat under de senaste två åren. Jag förstår inte tanken att politiker å ena sidan är rasande över jihadister som åker iväg för att kriga i Syrien, men samtidigt kommer beväpna dem. Det är helt surrealistiskt, säger han.

Søren Espersen menar också att vapnen som man skickar ner till Syrien kan hamna i fel händer och inte hos de “moderata rebeller” som Martin Lidegaard tror.

I Sverige har det å andra sidan aldrig varit aktuellt med att beväpna vare sig de syriska rebellerna eller al-Assads regering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!