Danmark planerar att repatriera somalier

publicerad 20 september 2016
Migrationsminister Inger Støjberg

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Uppemot 1 200 somalier kan inom kort skickas hem från Danmark. Detta efter ett beslut från den danska flyktingnämnden om att fem somalier ska repatrieras.

Nyligen fattade den danska flyktingnämnden ett beslut om att fem somalier som tagit sig till Danmark och fått avslag på sin ansökan ska skickas tillbaka till Somalia. Detta kan innebära att uppemot 1 200 somalier kommer repatrieras från Danmark den närmsta tiden, rapporterar danska TV2.

Om man inte längre behöver skydd bör man inte få fortsatt asyl i Danmark. Naturligtvis är jag nöjd över det beslut som flyktingnämnden fattat i dessa fem fall. Nu ska man gå igenom 1 200 fall för att bedöma om dessa personer också kan återvända till Somalia. Det kommer jag att följa med stort intresse, säger invandrings-, integrations- och bostadsministern Inger Støjberg i ett pressmeddelande.

Den planerade repatrieringen kan dock komma att strida mot ett beslut från 2011 i EU-domstolen som slog fast att europeiska myndigheter inte kan förvägra asyl och skicka tillbaka somalier till södra och centrala Somalia. Beslutet togs vid en tidpunkt då det var extra oroligt i Somalia. Den danska flyktingnämnden menar att situationen i landet förbättrats under de senaste åren och att somalierna inte är skyddsbehövande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!