Utrikes

Danmark planerar att repatriera somalier

Migrationsminister Inger Støjberg

Uppemot 1 200 somalier kan inom kort skickas hem från Danmark. Detta efter ett beslut från den danska flyktingnämnden om att fem somalier ska repatrieras.

Nyligen fattade den danska flyktingnämnden ett beslut om att fem somalier som tagit sig till Danmark och fått avslag på sin ansökan ska skickas tillbaka till Somalia. Detta kan innebära att uppemot 1 200 somalier kommer repatrieras från Danmark den närmsta tiden, rapporterar danska TV2.
Om man inte längre behöver skydd bör man inte få fortsatt asyl i Danmark. Naturligtvis är jag nöjd över det beslut som flyktingnämnden fattat i dessa fem fall. Nu ska man gå igenom 1 200 fall för att bedöma om dessa personer också kan återvända till Somalia. Det kommer jag att följa med stort intresse, säger invandrings-, integrations- och bostadsministern Inger Støjberg i ett pressmeddelande.

Den planerade repatrieringen kan dock komma att strida mot ett beslut från 2011 i EU-domstolen som slog fast att europeiska myndigheter inte kan förvägra asyl och skicka tillbaka somalier till södra och centrala Somalia. Beslutet togs vid en tidpunkt då det var extra oroligt i Somalia. Den danska flyktingnämnden menar att situationen i landet förbättrats under de senaste åren och att somalierna inte är skyddsbehövande.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • CC BY-NC-ND 2.0