Utrikes

”Det är dags för eliten att resa sig mot de okunniga massorna”

Publicerad 29 juni 2016

James Traub

James Traub, medlem i den inflytelserika tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR), skriver efter Brexit att eliten måste slå tillbaka mot vad han kallar för ”de okunniga massorna”.

James Traub skriver i en artikel i CFR:s tidning Foreign Policy att den populistiska och nationalistiska medborgarrevolten som sker idag i USA, Storbritannien och Europa liknar ingenting annat som han upplevt från det sena 1960-talet och framåt.

Enligt Traub har den politiska eliten missbedömt den folkliga ilskan över globalismen. Denna ”extremistiska” ilska speglar sig i exempelvis Donald Trump, Brexit och franska Front National.
”Extremismen har blivit mainstream. En av de mest fräcka sakerna med Brexitomröstningen var att man fullkomligt förkastade ekonomer och statsöverhuvuden som varnade väljarna för att lämna EU”, skriver Traub.

Vidare kallar James Traub människor som söker sig till Donald Trump eller andra populistnationalistiska krafter för ”okunniga”.

”Brexitstyrkorna vann på grund av att de cyniska ledarna var beredda att tillgodose väljarnas paranoia, ljuga för dem om farorna med invandringen och kostnaderna för EU-medlemskapet. ... Det republikanska partiet har redan omfamnat en man (Donald Trump) som hittar på verkligheter som okunniga människor gillar. Sa jag ”okunniga”? Ja det gjorda jag. Det är nödvändigt att säga att människor är vilseledda”, skriver Traub.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!