”Det är dags för eliten att resa sig mot de okunniga massorna”

publicerad 29 juni 2016
James Traub

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


James Traub, medlem i den inflytelserika tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR), skriver efter Brexit att eliten måste slå tillbaka mot vad han kallar för ”de okunniga massorna”.

James Traub skriver i en artikel i CFR:s tidning Foreign Policy att den populistiska och nationalistiska medborgarrevolten som sker idag i USA, Storbritannien och Europa liknar ingenting annat som han upplevt från det sena 1960-talet och framåt.

Enligt Traub har den politiska eliten missbedömt den folkliga ilskan över globalismen. Denna ”extremistiska” ilska speglar sig i exempelvis Donald Trump, Brexit och franska Front National.

”Extremismen har blivit mainstream. En av de mest fräcka sakerna med Brexitomröstningen var att man fullkomligt förkastade ekonomer och statsöverhuvuden som varnade väljarna för att lämna EU”, skriver Traub.

Vidare kallar James Traub människor som söker sig till Donald Trump eller andra populistnationalistiska krafter för ”okunniga”.

”Brexitstyrkorna vann på grund av att de cyniska ledarna var beredda att tillgodose väljarnas paranoia, ljuga för dem om farorna med invandringen och kostnaderna för EU-medlemskapet. … Det republikanska partiet har redan omfamnat en man (Donald Trump) som hittar på verkligheter som okunniga människor gillar. Sa jag ”okunniga”? Ja det gjorda jag. Det är nödvändigt att säga att människor är vilseledda”, skriver Traub.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!