Clinton anklagas ha fuskat sig till nomineringen från Bernie Sanders

publicerad 4 november 2017
- av Alexander Almqvist
(t.v) Förra DNC-ordföranden Donna Brazile. (t.h.) Hillary Clinton.

Hillary Clinton anklagas nu av Donna Brazile, som var Demokraternas högsta chef under delar av valrörelsen 2016, för att att med fula medel ha knipit Demokraternas presidentnominering från Bernie Sanders.

Det blev en hård kamp mellan etablissemangets Hillary Clinton och outsidern Bernie Sanders under Demokraternas primärval inför presidentvalet 2016. Clinton var till slut den som knep nomineringen.

Kort efter att Hillary Clinton bekräftats som Demokraternas presidentkandidat byter DNC, Demokraternas nationella kommitté, ut Debbie Wasserman Schultz som ordförande. Den nya DNC-chefen blev Donna Brazile, som i en ny bok anklagar Hillary Clintons kampanj för att ha tagit över Demokraterna.


Annonser:


Tidningen Politico har tagit del av ett utdrag från Braziles bok – i vilket framgår att Brazile i ett samtal med Clintonkampanjens finanschef Gary Gensler fick Brazile reda på att kampanjen hade betalat av 80 procent av det demokratiska partiets skulder, som då uppgick till sammanlagt tio miljoner dollar. Kampanjen lånade även ut två miljoner dollar till Demokraterna.

På så sätt ska Hillary Clinton och hennes presidentvalskampanj ha tagit full kontroll över partiet, samtidigt som hon var inne i en hård valrörelse mot Bernie Sanders, och kunna hindra Sanders från att knipa nomineringen.

Hillary Clinton förlorade i november presidentvalet mot Republikanernas Donald Trump. Detta trots att Donna Brazile, som avgick som DNC-chef i februari 2017, försett Clintonkampanjen med debattfrågor från CNN. Detta framgick i de av Wikileaks publicerade interna mejlen från DNC.

Clinton kritiseras också av Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som kampanjade tillsammans med Clinton under presidentvalet. Warren, som tros ställa upp i presidentvalet 2020 för Demokraterna, säger i en intervju med CNN att hon tror att DNC hade manipulerats till Clintons fördel.

Hillary Clinton har förnekat anklagelserna som riktats mot henne. President Donald Trump tog till Twitter efter att Braziles utspel offentliggjorts där han uppmanar FBI och justitiedepartementet att utreda ”Crooked Hillary Clinton”. Han hånade även Elizabeth Warren för hennes påstådda, men obevisade, indianursprung genom att kalla henne för Pocahontas, någonting han gjorde under hela presidentvalskampanjen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.