Kriget i Syrien

Brzezinski: Globalt politiskt uppvaknande försvårar Syrieninsats

Den polsk-amerikanske statsmannen Zbigniew ”Zbig” Brzezinski, tror att allmänhetens ökade politiska kunnande gör det svårare för USA och andra länder att attackera Syrien.

Zbigniew Brzezinski och Sveriges utrikesminister Carl Bildt är båda medlemmar i Trilaterala kommissionen

Zbigniew Brzezinski är ett välkänt namn i maktens korridorer. Han har bland annat varit rådgivare åt den förra amerikanska presidenten Jimmy Carter och var även med och startade upp tankesmedjan Trilaterala kommissionen tillsammans med bland andra Henry Kissinger och bankmannen David Rockefeller. Carl Bildt, Peter Wallenberg och Urban Ahlin är några av svenskarna som är med i Trilaterala kommissionen.

”Politiskt uppvaknande”
I en intervju med den tyska tv-kanalen Deutsche Welle ger den Zbigniew Brzezinski sin syn på konflikten i Syrien. Allmänhetens politiska uppvaknande ser han som någonting som kan sätta käppar i hjulet för USA:s krigsplaner.
– Det som jag kallar i mina skrifter för ”ett globalt politiskt uppvaknande” gör att en politik som byggs på våld hos väst- och tidigare kolonialmakter inte verkar vara så lovande som en eventuell lösning på de regionala problem, sade Brzezinski och hänvisade till den pågående situationen i Syrien.

På frågan om Brzezinski tror att president Barack Obamas administration har en utarbetad strategi för Syrien och konsekvenserna för militära insatser svarade han så här:

– Om den gör det är en mycket väl bevarad hemlighet.

”Problemet i ett nötskal”
Zbigniew Brzezinski poängterar dock att en militär insats mot Syriens regering som bestraffning, för att de blivit anklagade för att ha utfört den kemiska attacken i Damaskus härom veckan, inte är önskvärt om det inte finns någon uttänkt strategi bakom aktionen.

– Problemet i ett nötskal är att frågan är större än bara Syrien och ska inte ses som en enskilt syriskt problem. För det andra måste motåtgärderna, för ett moraliskt övertramp som kemvapenattacken, vara en del av ett större åtagande där strategiska mål är i åtanke, inte bara bestraffande.

Zbigniew Brzezinski har tidigare uppmärksammats för sitt uttalande om att det i dag är enklare att avrätta en miljon människor än att kontrollera dem. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!