Brittiskt volontärteam evakuerar utsatta ukrainare

Kriget i Ukraina

publicerad 31 mars 2022
- av Sofie Persson

I England har en grupp volontärer tillsammans byggt upp #BusesForUkraine där man evakuerar ukrainare i behov av hjälp.

Ingen ska lämnas kvar för att möta krigsfarorna ensam, säger busschauffören Clifford Wilson.

I Ukraina beräknas att över 10 miljoner flytt från sina hem på grund av kriget. Nära fyra miljoner av dem har lämnat landet, men många är fortfarande kvar och lever under krigshärjade omständigheter. På grund av bristen på tillräckliga internationella evakueringsförsök skapades därför kampanjen #BusesforUkraine där en grupp brittiska volontärer hämtar upp ukrainare som vill ha hjälp att fly landet.

Kampanjen drivs av filmproducenterna Grigorij Richters och Danielle Turkov Wilson tillsammans med Danielles make Clifford Wilson.

Clifford, som arbetar som språkhandledare för Europaparlamentet, kör den 56-sitsiga bussen tillsammans med den tidigare brittiske marinkårsoldaten Niall Gordon. Danielle arbetar tillsammans med Nialls partner Megan, som arbetar inom finanssektorn, bakom kulisserna för att tillse att allt flyter på bra.

Under de senaste veckorna har teamet hämtat 201 kvinnor, barn och spädbarn i staden Uman dit människor lyckats fly från den belägrade staden Mariupol och sedan tagit dem till säkerhet i Polen. Vid inresa tar man också med sig förnödenheter till medborgarna. Kampanjen är viktigt, menar Clifford, eftersom ingen ska behöva lämnas kvar ensam under sådana omständigheter.

Jag har själv sett hur många människor som är livrädda för den framskridande ryska invasionen men inte har några medel att fly. Ingen ska lämnas kvar för att möta krigsfarorna ensam, säger han.

 

Eftersom kampanjen finansieras av volontärerna är man därför beroende av donationer för att kunna fortsätta göra bussresor till Ukraina. Teamet vädjar därför till företag och privatpersoner om hjälp med finansiering men också till volontärer att köra fler bussar.

Hundratals människor ber om vår hjälp varje dag och vi kämpar för att hänga med. En buss ensam räcker inte, säger Danielle.


Hjälp till att sprida kampanjen

Grundarna uppmanar att sprida information om #BusesForUkraine och om hemsidan där man kan arrangera bussar och chaufförer för att evakuera fler personer.

Donationer kan göras här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.