Brittiska banker vill överge termen “svarta marknaden” – Mills: “woke nonsens”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 6 augusti 2023
- av Markus Andersson
Vardagsbrus på Lombard Street i London. Nigel Mills, parlamentsledamot för Tories.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens finanssektor argumenterar för att termen “svarta marknaden” (eng. “black market”) bör undvikas på grund av dess “rasistiska övertoner”, och föreslår istället användningen av ett mer neutralt uttryck, “illegala marknaden”. Denna uppmaning kommer från UK Finance, en lobbygrupp som representerar intressen för brittiska banker och finansiella institutioner.

I ett försök att undvika språk som kan uppfattas som “exkluderande” eller “diskriminerande” har UK Finance utfärdat en lista över uttryck som banker och finansiella institutioner bör undvika, rapporterar RT. Förutom “svarta marknaden” föreslår UK Finance i sin inklusivitetsguide från 2021 att termen “black hat”, vilket inom cybersäkerhet syftar på en obehörig användare på ett nätverk, bör ersättas med “oetisk”. Dessutom bör “sanity check” bytas ut mot “functional test” för att undvika antydningar om funktionsnedsättning.

– Vi tar språkliga frågor i samhället mycket allvarligt, säger David Postings, VD för UK Finance.

 

Dock har initiativet mött blandade reaktioner. Nigel Mills, parlamentsledamot för Tories, har kallat guiden för “woke nonsens”, och kommenterade:

– Man skulle tro att bankchefer skulle fokusera på landets ekonomi snarare än detta.

Denna debatt om språklig inklusivitet kommer i kölvattnet av liknande initiativ i andra sektorer. Tidigare i år kritiserades Londons borgmästare, Sadiq Khan, för att ha förbjudit statsanställda att använda könsbestämda uttryck som “damer och herrar”, och uppmanade dem att istället använda “människor” eller “Londonbor”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!