Brasiliens president allt mer isolerad – tvingas ställa in USA-besök

publicerad 30 mars 2016
Dilma Rousseff under ett USA-besök 2012

Nu tvingas Brasiliens president Dilma Rousseff ställa in en viktig USA-resa i all hast. Detta efter att landets största parti hoppat av regeringskoalitionen för att ansluta sig till oppositionen i kongressen.

Korruptionsskandalen som omger det statliga oljebolaget Petrobas i Brasilien kastar sin skugga över landets sittande president; Dilma Rousseff. På tisdagen lämnade Brasiliens största politiska parti regeringskoalitionen för att ansluta sig till oppositionen i kongressen, där man inom kort kommer ta ställning till korruptionsskandalen.

På tisdagen blev det känt att Dilma Rousseff tvingats avboka en resa till USA där hon skulle ha deltagit i ett toppmöte i Washington i slutet av den här veckan. Från början var planerna att hon skulle ha besökt USA under torsdagen och fredagen uppger France24, men Dilma Rousseffs regering hamnade alltså i en politisk kris efter beskedet att den allra viktigaste koalitionspartnern gått i opposition.

Till nyhetsbyrån AFP uppger en regeringskälla att med tanke på presidentens allt större bekymmer i huvudstaden Brasilia så borde hon verkligen inte resa sin väg. Tidigare på tisdagen blev det känt att landets största politiska parti, PMDB, lämnar regeringskoalitionen i all hast och kvar står Dilma Rousseff med allt färre politiska vänner i den brasilianska kongressen, där hon nu tvingas kämpa för sitt politiska liv.

Krisen som Dilma Rousseff har hamnat i härrör från en korruptionsskandal från hennes tid som styrelseordförande i det statliga oljebolaget Petrobras. Flera närstående personer till Dilma Rousseff anklagas för att ha tagit emot stora mutor berättar tidskriften The Economist – bland annat expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva som greps av polis tidigare i mars.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!