Brasiliens president allt mer isolerad – tvingas ställa in USA-besök

publicerad 30 mars 2016
Dilma Rousseff under ett USA-besök 2012

Nu tvingas Brasiliens president Dilma Rousseff ställa in en viktig USA-resa i all hast. Detta efter att landets största parti hoppat av regeringskoalitionen för att ansluta sig till oppositionen i kongressen.

Korruptionsskandalen som omger det statliga oljebolaget Petrobas i Brasilien kastar sin skugga över landets sittande president; Dilma Rousseff. På tisdagen lämnade Brasiliens största politiska parti regeringskoalitionen för att ansluta sig till oppositionen i kongressen, där man inom kort kommer ta ställning till korruptionsskandalen.

På tisdagen blev det känt att Dilma Rousseff tvingats avboka en resa till USA där hon skulle ha deltagit i ett toppmöte i Washington i slutet av den här veckan. Från början var planerna att hon skulle ha besökt USA under torsdagen och fredagen uppger France24, men Dilma Rousseffs regering hamnade alltså i en politisk kris efter beskedet att den allra viktigaste koalitionspartnern gått i opposition.

Till nyhetsbyrån AFP uppger en regeringskälla att med tanke på presidentens allt större bekymmer i huvudstaden Brasilia så borde hon verkligen inte resa sin väg. Tidigare på tisdagen blev det känt att landets största politiska parti, PMDB, lämnar regeringskoalitionen i all hast och kvar står Dilma Rousseff med allt färre politiska vänner i den brasilianska kongressen, där hon nu tvingas kämpa för sitt politiska liv.

Krisen som Dilma Rousseff har hamnat i härrör från en korruptionsskandal från hennes tid som styrelseordförande i det statliga oljebolaget Petrobras. Flera närstående personer till Dilma Rousseff anklagas för att ha tagit emot stora mutor berättar tidskriften The Economist – bland annat expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva som greps av polis tidigare i mars.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.