Utrikes

Bolsonaro drar in stöd till hbtq-filmer: ”Bortkastade pengar”

Brasiliens president Jair Bolsonaro, som kallar sig själv för ”stolt homofob”, drar in filmstödet till 80 projekt för att stoppa statliga pengar till filmer och tv-program med hbtq-tema.

Utspelet från Brasiliens konservative president Jair Bolsonaro kommer några dagar efter en livesändning på nätet där presidenten deklarerade att han vill förändra reglerna för statligt filmstöd.
I sändningen deklarerade Bolsonaro, som kallar sig själv för ”stolt homofob”, att stöd till hbtq-filmer är ”bortkastade pengar”. Han pekade också ut flera projekt som han menade inte borde finansieras.

Brasilien stoppar nu finansieringen av ett 80-tal filmprojekt, och Bolsonaro uppgav också att landets kommitté för filmstöd ska ses över.

– Det första projektet han pekade ut var vårt, och på ett så nedsättande sätt, säger filmaren Emerson Maranhao till Thomson Reuters Foundation.

Maranhaos planerade projekt är en dokumentär om transpersoner i nordöstra Brasilien, ett filmprojekt som nu blir utan stöd.

President Jair Bolsonaro har tidigare stängt kulturdepartementet, infört konstcensur och minskat bidragen till litteraturen. Mest drabbat av neddragningarna på kulturområdet är Rio de Janeiro, Brasiliens kulturella huvudstad.

Presidenten motiverar sina beslut med att pengarna behövs bättre på andra områden i den brasilianska samhället, men har också uttryckt att ”genusbaserade ideologier” och hbtq-rörelsen är ett hot mot de brasilianska kristna värderingarna.

 

Källa: SVT

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!