BLM-demonstranter i USA bytte ut den amerikanska flaggan mot den somaliska

publicerad 13 januari 2021
- av Per Nordin
BLM-demonstration i Minneapolis 4 januari 2021.

I slutet av december blev en 23-årig somalisk-amerikansk man ihjälskjuten av polis i Minneapolis. Trots att somaliern, som var efterlyst för brott, sköt mot polisen och dödades då polisen besvarade elden så ledde händelsen ändå till stora protester, under vilka en amerikansk flagga halades och ersattes av en somalisk.

Den 30 december besköt en 23-årig man vid namn Dolal Idd, som var efterlyst på grund av brott, polisen i Minneapolis. Polisen besvarade elden och dödade honom. Trots att det inte råder några oklarheter om vad som hände, och att polisen knappast kan anklagas för övervåld, ledde händelse ändå till stora protester. I början av januari samlades hundratals demonstranter i Minneapolis och krävde ”rättvisa för Dolal Idd”, flera demonstranter höll även skyltar till stöd för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM.

Under demonstrationen ersatte några deltagare en amerikansk flagga, som vajade under för en bensinstation, med en somalisk.

 

På Twitter kallar den somaliskfödda demokratiska ledamoten Ilhan Omar händelsen för ett ”statligt sanktionerat mord av dem som tagit ed för att upprätthålla lagen”.

 

Idd var flerfaldigt dömd för brott, bland annat ska han vid ett tillfälle ha avfyrat en pistol i källarduschen i hans föräldrars hem där två barn sov i närheten, enligt AP News.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.