BlackRock rekryterar saudisk oljemogul

publicerad 19 juli 2023
- av Markus Andersson
Amin Nasser är en viktig rekrytering för finansjätten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Världens största fondförvaltare rekryterar saudiern Amin Nasser till sin styrelse. Nasser är sedan tidigare vd för Saudi Aramco – världens största oljebolag.

Finansjätten som beskrivits som världens kanske mest ekonomiskt inflytelserika enskilda aktör hävdar att rekryteringen av Nasser är en del i deras långsiktiga strategi där man ämnar lägga större fokus på Mellanöstern.

– Amins framstående karriär på Aramco, som sträcker sig över mer än fyra decennier, ger honom ett unikt perspektiv på många av de viktigaste frågorna för vårt företag och våra kunder, säger Larry Fink, ordförande och VD för BlackRock, i ett uttalande.

– Hans ledarskapserfarenhet, förståelse för den globala energibranschen och drivkrafterna bakom övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp, liksom hans kunskaper om Mellanösternregionen, kommer alla att bidra på ett meningsfullt sätt till dialogen i BlackRocks styrelse, hävdar han vidare.

Amin Nasser har varit vd för den saudiska oljejätten sedan 2015 och var den som övervakade bolagets börslansering 2019.

Saudi Aramco har också som målsättning att bli utsläppsneutrala innan 2050, vilket alltså är ett av skälen till BlackRocks rekrytering, eftersom man själva tidigare fått skarp kritik och anklagats för att hyckla angående sina påstådda klimatsatsningar. Finansjätten har exempelvis profilerat sig som försäljare av ”hållbara” fonder samtidigt som man investerat stort i fossila bränslen och oljeproduktion.

Ansvariga i delstaten Florida lovade också så sent som i december att man kommer att dra tillbaka cirka två miljarder dollar som BlackRock förvaltar åt dem, eftersom “att använda våra pengar… för att finansiera BlackRocks projekt för social ingenjörskonst är inget som Florida någonsin gick med på”.

– Det har inget att göra med att maximera avkastningen och är motsatsen till vad en kapitalförvaltare får betalt för att göra, sa Floridas ekonomichef Jimmy Patroni.

BlackRocks vd Larry Fink har tidigare sagt att man inte är någon ”klimatpolis”, men att det är bolagets ”plikt” att dela med sig av klimatdata och liknande information till sina kunder så att de ”får tillgång till den bästa och mest fullständiga informationen för att fatta sina ekonomiska investeringsbeslut”.

Finansjätten förvaltade minst 8 000 miljarder dollar förra året.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!