Biden: “Ryssland kommer att anfalla ett Nato-land”

Det nya kalla kriget

publicerad 7 december 2023
- av Jan Sundstedt
Joe Biden fortsätter det höga tonläget mot Ryssland.

Om Ryssland segrar i den pågående Ukrainakonflikten kan landet hamna i en situation där Ryssland genomför en attack mot Nato, som i sin tur riskerar att utlösa en global konflikt med amerikanska trupper. Det menade USA:s president Joe Biden på onsdagen i samband med en omröstning i kongressen gällande ytterligare bistånd till Ukraina.

Joe Biden gick även till hårt angrepp mot Republikanerna – som är ovilliga att stödja Demokraterna på grund av tvister om säkerheten vid USA:s södra gräns – och menade att de därmed “är villiga att ge (Rysslands president Vladimir) Putin den största gåva han kan hoppas på”.

Den 81-årige presidenten tillade att Washington helst vill undvika ett sådant scenario eftersom det skulle kunna leda till att “amerikanska trupper strider mot ryska trupper”.

Om Putin tar Ukraina kommer han inte att stanna där. Om Putin attackerar en Nato-allierad …, ja, då har vi som Nato-medlem åtagit oss att försvara varje tum av Natos territorium, uttryckte Biden på ett nästintill ominöst sätt.

Ryske ambassadören: “Provokativ retorik”

Moskvas ambassadör i Washington, Anatoly Antonov, menade att Bidens uttalanden om en potentiell konflikt mellan Ryssland och Nato framförallt handlar om att skramla pengar till den amerikanska försvarsbudgeten.

Sådana här skräckhistorier fabriceras för att rättfärdiga för skattebetalare och nyktert sinnade politiska krafter de enorma kostnaderna för att ‘begränsa’ Ryska federationen, säger Antonov som menar att USA “tappat kontakten med verkligheten”.

Denna typ av provokativa retorik är oacceptabel för en ansvarsfull kärnvapenstat, tillägger ambassadören.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!