Biden lanserar ny ubåtsflotta – ska bekämpa kinesiskt inflytande

Det nya kalla kriget

publicerad 15 mars 2023
- av Isac Boman
Joe Biden lovar även att lägga mångmiljardbelopp på den egna ubåtsbyggnadskapaciteten.

USA, Storbritannien och Australien har nu offentliggjort detaljer kring sin plan att skapa en helt ny flotta med atomubåtar. Syftet uppges ska vara att bekämpa kinesisk dominans över den indo-pacifiska regionen.

Flottan tas fram som en del i de tre ländernas nyinrättade militärsamarbete Aukus och det framgår att Australien kommer att införskaffa minst tre ubåtar från USA – med option på ytterligare två.

– Genom att skapa detta nya partnerskap visar vi återigen hur demokratier kan skapa vår egen säkerhet och vårt eget välstånd… inte bara för oss utan för hela världen, deklarerade Joe Biden under en presskonferens.

 

Han betonade vidare att ubåtarna drivs av små kärnreaktorer – och att de inte är kärnvapenbestyckade. Han lovade också att lägga 4,6 miljarder dollar på att expandera USA:s ubåtsbyggnadskapacitet och förbättra underhållet för redan existerande ubåtar.

Presidenten hävdade vidare att USA, Australien och Storbritannien tillsammans ska säkerställa att regionen förblir ”fri och öppen”. Från och med 2027 ska amerikanska och brittiska ubåtar också förläggas vid Perth i västra Australien.

Enligt brittiska statskanalen BBC innebär samarbetet att Australien gör sin största försvarssatsning någonsin och att landet för första gången någonsin kommer att få kapacitet att via havet utföra långdistansattacker mot fientliga mål.

Kina är inte lika nöjda med upprustningen i regionen och kommenterar via sitt utrikesministerium att man anser att de tre länderna ”går allt längre på en väg som är fel och farlig”.

Det kan i sammanhanget nämnas att Kina i nuläget är Australiens största handelspartner, analytiker ställer sig frågande till huruvida landet kan fortsätta ha goda kommersiella förbindelser med Peking samtidigt som man militärt samarbetar allt tätare med USA.

2021 framkom också att Australien backade ur ett mångmiljonavtal med Frankrike om att införskaffa dieseldrivna ubåtar, till förmån för avtalet med USA och Storbritannien, något som ledde till stor upprördhet i Paris.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.