Biden-administrationen lovade att avskaffa dödsstraffet – vill nu avrätta terrorist

publicerad 16 juni 2021
- av Per Nordin
Terroristen och mördaren Dzhokhar Tsarnaev.

USA:s justitiedepartementet kräver att den så kallade Boston Marathon-bombaren avrättas – detta trots att president Joe Biden tidigare har lovat att avskaffa dödsstraffet på federal nivå.

I ett 48 sidor långt dokument kräver justitiedepartementet att Högsta domstolen upphäver ett tidigare beslut som slog fast att dödsstraff inte var aktuellt för Dzhokhar Tsarnaev som under 2013 tillsammans med sin bror Tamerlan dödade tre personer och skadade hundratals med två bomber under tävlingarna i Boston.

Juryn gick båda igenom båda de svarandes brott och fastställde att dödsstraff var motiverat för de fasor som han (Dhozokar) personligen orsakade – genom att placera en granatsplitterbomb i en folkmassa, utlösa den och döda ett barn och en lovande ung student och orsakade för många andra en livstid av otänkbart lidande”, står det att läsa i dokumentet.

Man påpekar vidare att Dzhokhar ”villigt deltog i terrorism” snarare än att ha varit tveksam och blivit tvingad eller övertalad att medverka och man anser att det är extra försvårande att bombningen skedde mitt i en stor folkmassa där många barn fanns närvarande samt att bomben var skapad för att orsaka ”maximalt med lidande och död”.

Justitiedepartementet noterar vidare att Dzhokhar inte vid något tillfälle kunnat föra fram några bevis som tyder på att han försökt avbryta attentatet som genomfördes med hans bror och inte heller ska han ha haft några moraliska betänkligheter kring sin brottslighet.

Dzhokhar greps i samband med en eldstrid med polisen några dagar efter bombdådet – vid samma eldstrid dödades också brodern Tamerlan. Terroristen, som var 19 år vid tiden för attentatet, dömdes på 30 olika punkter i federal domstol – inklusive för tre mord under bombningen och för mordet på en polisman som dog under eldstriden.

Terroristen har själv hela tiden hävdat att han är helt oskyldig men dömdes av en jury till dödsstraff – en dom som sedan upphävdes och förvandlades till fängelse. Nu vill dock Bidens justitiedepartement alltså att dödsstraffet återinsätts för Dzhokhar – detta trots att Biden under sin vänsterliberala valkampanj lovat att inga avrättningar längre ska ske på federal nivå.

Föregångaren Donald Trump har hela tiden uttryckt sitt stöd för dödsstraff när det kommer till ytterst grova brott och uppmanat fler delstater att återinföra detta.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.