Bezos demonterar historisk bro – för att få plats med lyxyacht

publicerad 4 februari 2022
- av Sofie Persson
Landmärket Koningshavenbrugbron, Amazongrundaren Jeff Bezos.

Multimiljardären Jeff Bezos låter nu bygga en lyxyacht av större modell i Nederländerna. Den är så stor att den inte kan passera under Rotterdams landmärke och kända bro De Hef. Nu får Bezos dock tillstånd att demontera bron så att hans superyacht kan passera.

Amazongrundaren Jeff Bezos är mitt uppe i ett bygge av en superyacht som kommer bli nära 130 meter lång. Bygget pågår i Nederländerna med hjälp av det nederländska företaget Oceanco. Problemet är att båten kommer att vara för stor för att kunna passera under stadens bro, vilket är den enda väg som leder ut till havet. Nu har dock Bezos fått godkänt att själv bekosta demontering av bron så att hans lyxyacht kan ta sig förbi, rapporterar Fox Business.

Koningshavenbrugbron, eller De Hef som man lokalt kallar den, byggdes 1878 och är ett känt landmärke i staden Rotterdam i Nederländerna. Under andra världskriget blev den utsatt för bombningar och fick repareras. Den genomgick även en reparation under 2017, därefter har man lovat att inte demontera bron.

För att komma igenom behövs en lucka på minst 40 meter och det planerar man att göra mitt i bron. Förslaget om att ta ut båten som den är nu och fortsätta bygget på annan ort har avfärdats från Stadens projektledare Marcel Walravens som menar att det skulle vara ”opraktiskt”.

Om du utför ett stort jobb någonstans vill du ha alla dina verktyg på den platsen. Annars får man åka fram och tillbaka hela tiden, sade han.

Han påstår också att projektet är viktigt eftersom båtbyggen och båtaktivitet är en viktig del av kommunens verksamhetsområde.

Grunden till yachten som släpas på en pråm. Foto: Tomvanoossanen/IG

Däremot har lokalpolitikern Stephan Leewis (Gröna vänstern) kritiserat beslutet och menar att Bezos ”har tjänat sina pengar på att skära ner på personal, undvika skatt och regleringar”.

Nu måste vi ta ner vårt fina nationalmonument”, skrev han på Twitter.

Superyachten kommer bli en av de största som någonsin byggts och prislappen ligger på nära 485 miljoner dollar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.