MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Beordrade massaker – kan bli Trumps försvarsminister

publicerad 21 november 2016
James ”Mad Dog” Mattis

Han beordrade Mukaradeebmassakern under Irakkriget och har sagt att det är kul att skjuta människor. Den pensionerade generalen James ”Mad Dog” Mattis är en personlig favorit hos Donald Trump och tros bli USA:s nästa försvarsminister.

USA:s nästa president Donald Trump håller på att forma sin administration. Bland annat har han utsett en stabschef, justitieminister och CIA-chef.

Posten som försvarsminister är däremot inte tillsatt ännu. Under helgen bjöd Trump in flera potentiella kandidater till Trump National Golf Club i Bedminster, New Jersey – bland annat en av Trumps favoriter, den pensionerade generalen James ”Mad Dog” Mattis, rapporterar Reuters.

James Mattis är en av USA:s främsta generaler under de senaste årtiondena och har varit befälhavare för Förenta staternas centralkommando, USCENTCOM. Han har dock varit en kontroversiell figur inom försvarsmakten. Bland annat var det han som beordrade det som kom att kallas för Mukaradeebmassakern under Irakkriget 2004 då amerikanska trupper bombade och sköt ihjäl 42 civila vid ett bröllop i västra Irak.

Mattis orsakade även stor kontrovers 2005 för hans uttalanden om att det är ”kul att skjuta vissa människor” och att han ”gillar att fightas”.

Om James Mattis blir Trumps val till försvarsminister behöver han ett kongressavstående. Detta för att reglerna säger att om försvarsministern varit i det militära måste han ha vara pensionerad sedan minst sju år tillbaka. James Mattis ha varit pensionerad i tre år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend