Bara var tionde europé tror på ukrainsk seger

Kriget i Ukraina

publicerad 21 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Zelenskyj
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Endast en av tio européer tror att Ukraina kan besegra Ryssland militärt, enligt en ny mätning. En stor del tror istället att kriget kommer sluta med “någon form av kompromiss”.

Det har nu gått ungefär två år sedan kriget i Ukraina startade. Trots ett brett stöd för en ukrainsk seger, visar den senaste mätningen att Europas befolkning blir alltmer skeptisk när det gäller landets chanser att vinna konflikten. Endast en av tio som tillfrågades tror på en ukrainsk seger, visar en mätning som beställts av Europeiska utrikesrådet. Samtidigt tror ungefär 20 procent att Ryssland kommer att vinna kriget. Däremot säger sig de flesta européer fortfarande vara “desperata att förhindra en rysk seger”.

I mätningen ingick svarande från Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien, Portugal, Österrike, Rumänien, Grekland och Sverige.

– För att kunna argumentera för fortsatt europeiskt stöd till Ukraina måste EU:s ledare ändra sitt sätt att tala om kriget, säger Mark Leonard vid Europeiska utrikesrådet, enligt The Guardian.

Den vanligaste uppfattningen, som delades av 37 procent av respondenterna, var att kriget kommer att sluta med “någon form av kompromiss”. Sverige, Polen och Portugal var de mest optimistiska länderna, men även där trodde mindre än en av fem invånare att Ukraina kommer att vinna. De tre länderna var också de som främst ansåg att Europa skulle hjälpa Ukraina att slå tillbaka. Samtidigt ansåg svarande i Ungern, Grekland och Italien oftare att Ukraina skulle acceptera någon form av uppgörelse.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!