Bangladesh: Islamistisk mobb i attack mot hinduisk by

publicerad 23 mars 2021
En hinduisk by attackerades av islamister.

Anhängare till den islamistiska gruppen Hefazat-e-Islaman attackerade en hinduisk by i Sunamganj-distriktet i nordöstra Bangladesh förra veckans onsdag. Enligt polisen vandaliserades 70-80 hus under upploppet.

Händelsen ska ha haft sin upprinnelse på en konferens där flera högt uppsatta Hefazat-e-Islam-medlemmar deltagit. En hinduisk ung man ska ha blivit upprörd över islamisten Mawlana Mamunul Haques tal vid konferensen, och enligt uppgift hade han postat ett Facebook-inlägg som kritiserade Mamunuls opposition till en skulptur av den historiske bengaliske muslimske politikern Mujibur Rahman. Facebook-inlägget retade upp muslimer över hela landet, rapporterar Dhaka Tribune.

På tisdagen, dagen innan attacken, hade lokala islamister anordnat en protest där de anklagade den unge mannen för att uppmuntra till religiöst våld. För att få kontroll på situationen arresterades mannen av polis samma natt. Detta räckte dock bevisligen inte. På onsdagsmorgonen hade en uppretad mobb på flera tusen personer samlats utanför den unge mannens by och attackerade hinduerna med hemmagjorda primitiva vapen.  70-80 hus ska ha vandaliserats och plundrats och byborna flydde hals över huvud.
Den lokala polisen sade i ett offentligt uttalande att den anklagade ungdomen har arresterats och överlämnats till polisen för att ha förolämpat Mawlana Mamunul Haque på Facebook. Rättsliga åtgärder uppges ska vidtas mot honom. Polisen uppmanar i övrigt byborna att inte hämnas för attacken.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!