Bangladesh: Fem dödsdomar för mord på bloggare

publicerad 17 februari 2021
- av Per Nordin
Den mördade bloggaren med familj.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För sex år sedan mördades den sekulära bloggaren Avijit Roy av islamister i Bangladesh. Nu står det klart att fem av hans mördare kommer att avrättas och att en sjätte får livstids fängelse.

En domstol i Dhaka har beslutat att döma fem av mördarna som samtliga är medlemmar i en militant islamistisk gruppering till döden för mordet på den amerikansk-bangladeshiske bloggaren Avijit Roy i februari 2015.

Roy blev attackerad på väg hem från en bokmässa av islamisterna som beväpnade med macheter började hugga vilt mot honom och hans fru. Roy avled och hans fru blev allvarligt skadad och fick ett finger avhugget.

– Anklagelserna emot dem bevisades bortom allt rimligt tvivel. Domstolen gav dem det strängaste möjliga straffet, konstaterade åklagaren Golam Sarwar Khan efter domen.

Enligt åklagaren tillhörde männen en islamistisk grupp vid namn Ansar al-Islam, som inspirerats av Al-Qaida och som förmodas gjort sig skyldiga till mord på mer än ett dussin sekulära aktivister och bloggare.

Bangladesh som har en muslimsk majoritet har fått uppleva många inhemska terrordåd de senaste åren – främst riktade mot just religiösa minoriteter, dissidenter och sekulära bloggare. 2016 blev exempelvis ett café stormat av islamister som sköt ihjäl 22 människor.

Efter stormningen av caféet där majoriteten av de mördade var utländska medborgare så började landets regering ta krafttag mot terrorismen och på kort tid dödades över 100 militanta islamister och hundratals arresterades och fängslades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!