Avhopparen: “Att jobba kvar på CBC är att överge sin journalistiska integritet”

publicerad 12 januari 2022
- av Sofie Persson
Tara Henley

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Journalisten Tara Henley berättar nu om sin uppsägning från kanadensiska CBC och totalsågar public service-bolaget.
Att arbeta där är att inte ställa frågor och stänga av kritiskt tänkande”, menar Henley.

Henley har arbetat inom det statligt ägda Canadian Broadcasting Corporation (CBC) som bland annat tv- och radioproducent sedan 2013. Nu säger hon upp sig med förklaringen att hon helt enkelt anser att man numera måste överge sin journalistiska integritet för att kunna arbeta kvar där.

Att arbeta på CBC i det nuvarande klimatet är att omfamna kognitiv dissonans och att överge journalistisk integritet”, skriver hon i ett inlägg via Substack.

När hon började på CBC producerade man den ”bästa journalistiken i landet”, enligt Henley, medan man i dagens läge representerar ett uttryck för de allra värsta trenderna inom mainstreammedia.

På kort tid gick CBC från att vara en pålitlig nyhetskälla till att urskilja clickbait som läses som en parodi. Alla frågar samma sak: Vad är det som händer på CBC”?

Den politiska inriktningen har också förändrats tydligt, anser journalisten. Hon berättar att hon under den inledande tiden kunde konstatera att hon själv var en av de mest vänsterpolitiskt inriktade personerna inom CBC, medan hon i slutet snarare betraktades som en av de mest konservativa. Samtidigt, förtydligar Henley, har hon själv inte ändrat politiska värderingar – det är bolaget som gjort det.

Henley riktar även kritik på att man inom bolaget lägger så stor betydelse på rasen hos människor, bland annat genom att man vill boka in ett visst antal gäster med särskilda raser och att vissa raser ses som viktigare än andra.

Att arbeta på CBC nu är att acceptera idén att ras är det viktigaste med en person, och att vissa raser är mer relevanta för det offentliga samtalet än andra”, skriver hon.

Henley menar att man inte längre ifrågasätter myndigheter och företag på samma sätt som tidigare, utan är mer intresserade av att attackera vanliga människor som skriver något ”Twitter inte gillar” samt att man även omfattar mycket stora samhällsförändringar med endast liten föregående debatt.

Det är att ständigt dokumentera mikroaggressioner, men ägna lite uppmärksamhet åt vräkningar; för att lyfta fram företagets politiska plattityder, men endast ett litet intresse av löner eller arbetsvillkor. Det är att tillåta genomgripande samhälleliga förändringar som nedstängningar, vaccinmandat och skolnedläggningar att införas – med lite debatt”, skriver journalisten.

För att arbeta där, menar Henley, måste man acceptera att en stor del ämnen är förbjudet område att ta upp och hon frågar sig retoriskt hur man kan utöva bra journalistik under sådana förutsättningar.

Det är att kapitulera för visshet, att stänga av kritiskt tänkande, att stänga ute nyfikenheten. Att hålla käften, att inte ställa frågor, att inte gunga båten. Hur ska god journalistik möjligen kunna göras under sådana förhållanden? Hur kan något av detta vara hälsosamt för samhället”?

Henley berättar att hon istället kommer att fortsätta sitt skrivande via den amerikanska online-plattformen Substack.

Detta arbete är helt oberoende och helt fritt från redaktionell kontroll, vilket gör att jag kan säga saker som inte sägs och ställa frågor som inte ställs“, skriver hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!