Australiens inrikesminister vägrar att backa från uttalande om att ge asyl till vita sydafrikaner

publicerad 26 mars 2018

Australiens inrikesminister Peter Dutton vägrar att backa från sitt uttalande om att ge snabbspår för visumansökningar från vita sydafrikanska farmare, trots kritik från den sydafrikanska regeringen och vänstermedia.

Det var under förra veckan som Australiens inrikesminister Peter Dutton sa till tidningen The Daily Telegraph att hans departement undersöker en rad möjligheter för att kunna ge snabbspår gällande visumansökningar från vita farmare i Sydafrika. Detta eftersom vita farmare i Sydafrika enligt Dutton förtjänar särskild uppmärksamhet från Australien på grund av de ”fruktansvärda omständigheterna” de möter i sitt eget land.

Om du tittar på bilderna, läser och hör historierna, det är fruktansvärda omständigheter de möter, sa Dutton till The Daily Telegraph.


Annonser:


Vidare sa han:

Utifrån det jag har sett behöver de hjälp från ett civiliserat land som vårt.

Den sydafrikanska regeringen har krävt att Dutton ska ta tillbaka sitt uttalande och i Australien har han anklagats för att vara ”rasist” av både politiker och journalister, rapporterar The Guardian.

Trots kritiken från både vänstermedia samt Sydafrika vägrar Dutton att backa från sitt uttalande och be om ursäkt. Till radiostationen 2GB säger Dutton:

– Jag bryr mig inte om kritiken utan jag kommer fortsätta föra frågan vidare. Vi i Australien vill ge människor som är utsatta en möjlighet att starta om.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.