MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Asiatisk student hängdes ut som “vit rasist” på amerikanskt universitet

publicerad 29 oktober 2019
- av Per Nordin

Efter att ha uttryckt sitt stöd för Donald Trump och gjort ”OK-tecknet” på en bild har den asiatiska studenten Kathy Zhu hängts ut som “vit rasist” genom flygblad som spreds på University of Michigans campus. Zhu blev också av med sin titel som skönhetsdrottning efter inlägg på Twitter som av universitetets ledning bedömts vara ”kränkande och olämpliga”.

På ett av flygbladen som spridits syns en bild på Zhu i en MAGA-keps, Ku Klux Klan och texten “Vit överhöghet är farligt” samt att “Vi måste skydda våra färgade studenter från hat på detta universitetsområde, Michigan!”.

I en intervju med RT berättar den förtalade Zhu att hon dessutom blivit av med sin titel som hon vann i en skönhetstävling. Detta efter att hon på Twitter argumenterat för att svarta samhällens fattigdom till stor del är deras eget ansvar och drivit med trenden ”Pröva en hijab” där människor uppmuntras ta bilder på sig iklädd muslimsk slöja.

Just nu tror jag att människor automatiskt förutsätter att de vet vad du tycker och vad du står för, på basen av vilket parti du röstar på. Jag tror att vi måste öppna en dialog om vi ska kunna förstå varandra bättre.

Zhu säger vidare till kanalen att folk som följde henne på sociala medier förmodligen såg att hon hade en MAGA-keps på sig och direkt kopplade den till tankar om vit överhöghet och rasism. Hon berättar också att hon har polisanmält flygbladen som sattes upp över hela skolan och betonar att det är tråkigt att människor har så låg tolerans för oliktänkande och yttrandefrihet.

Det borde utredas om det handlar om förtal för om du säger farliga saker om människor så finns det en risk att personen skadas.

Fakta:
OK-tecknet och "vit makt"

2017 benämndes OK-tecknet skämtsamt till ett tecken för "vit överhöghet" på internetforumet 4chan i den ironiska kampanjen "Operation O-KKK" för att driva med politiskt korrekta överdrifter. Bland annat har det varit vida spritt bland Trump-supportrar som ett vitsigt segertecken. På liknande manér har även mjölkdrickande utnämnts till en symbol för "vit makt".

OK-handtecknet har nedsvärtats i media under året genom association till Christchurch-mördaren Brenton Tarrants dåd. I samband med detta begagnade han sig av en mängd olika memer, tecken och termer bland annat hämtade från 4chan, däribland OK-tecknet. Lobbyorganisationen Anti-Defamation League med syfte att stoppa "förtal mot det judiska folket" har därtill lagt till OK-tecknet till sin omfattande lista över "hatsymboler", ett synsätt som sedermera spridits till och omfattats av konventionella mediekanaler.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend