Arizonas guvernör förbjuder mask- och vaccintvång i skolor

publicerad 17 juni 2021
- av Markus Andersson

Arizonas guvernör Doug Ducey utfärdar nu en exekutiv order där offentligt finansierade högskolor och universitet förbjuds att kräva att studenter vaccinerar sig eller har på sig ansiktsmasker.

Skolorna får heller ingen rätt att kräva dokumentation angående elevernas vaccinationsstatus, rapporterar RT.

Trots att Ducey själv stödjer massvaccinationerna så menar han att det ändå bör vara upp till varje individ och skolor och universitet inte ska ha möjlighet att pressa eller tvinga sina elever att bära mask eller ta vaccinen.


Annonser:


– Vaccinen fungerar och vi uppmuntrar Arizonabor att ta dem. Men det är ett val och det måste fortsätta vara så. Allmän utbildning är en allmän rättighet och skattebetalarna betalar för det. Vi behöver göra våra allmänna universitet tillgängliga för studenter så att de kan återgå till att lära sig saker. De har redan gått miste om alldeles för mycket kunskap.

Förbudet gäller dock inte studenter inom de medicinska fälten eller studenter som arbetar med patienter – dessa kan även fortsättningsvis komma att tvingas bära mask eller att ta vaccinen. Det är också fortsatt tillåtet för skolorna att ”uppmuntra” till maskbärande och vaccinationer – men det får inte ske med tvång.

Enligt lokal media så kommer den republikanske guvernörens exekutiva order mycket kort efter att Arizona State University gått ut i en skrivelse och krävt att alla studenter som ska vara med under den fysiska undervisningen ska vara fullt vaccinerade.

Universitetet hävdar att det är ”nödvändigt för hälsan och vårt samhälles välmående att alla vaccinerar sig”.

De studenter som inte vill visa sin vaccinationsstatus eller inte kan vaccineras skulle enligt universitet behöva genomgå dagliga hälsoundersökningar, covid-tester och tvingas bära mask – både inomhus och utomhus.

Det är oklart om universitet kommer att genomföra de repressiva åtgärderna trots guvernörens explicita order om att dylikt inte är acceptabelt. Universitetet har heller inte kommenterat guvernörens utspel.

Att pressa och tvinga människor att vaccinera sig blir allt vanligare i USA och tidigare i veckan beslutade en domare i Texas att avslå en stämningsansökan som lämnats in av 100 anställda på ett sjukhus i Houston. De anställda menade att ledningen inte har rätt att kräva att de ska vaccinera sig men domaren gick på sjukhusledningens linje och hävdade att personalen har ”friheten” att välja att ta vaccinet – eller att bli av med sina jobb.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.