Ariel Sharon är död

Ariel Sharon, tidigare israelisk premiärminister, har avlidit efter att ha legat i koma i nästan åtta år. De senaste veckorna försämrades tillståndet för 85-åringen drastiskt.

publicerad 11 januari 2014
Ariel Sharon, fotograferad i Tel-Aviv 2001

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Som Nya Dagbladet rapporterade om för någon vecka sedan så befann sig Sharon i ett kritiskt tillstånd. På lördagseftermiddagen den 11 januari somnade han in på sjukhuset Tel Hashomer i Tel-Aviv.

– Det är just det. Han är borta. Han lämnade när han bestämde sig, säger Sharons son Gilad vid sjukhuset till Times of Israel.

Anklagades för massakrer
Sharon var Israels premiärminister mellan 2001 och 2006 och hade en ultranationalistisk framtoning. Hans smeknamn var “Slaktaren av Beirut”, vilket han fick efter att anklagats för att i sin roll som Israels försvarsminister ha tillåtit två massakrer av flyktingläger i libanesiska Beirut.

År 2000 gjorde Ariel Sharon en kontroversiell promenad på det heliga Tempelberget, vilket ledde till det som kommit att bli känt som Al-Aqsa-intifadan. Han har också haft ett förflutet som soldat i terrorrörelsen Haganah.

Lämnade Likud-partiet
Under sin andra mandatperiod som Israels premiärminister överraskade Ariel Sharon många när han förklarade att Israel skulle lämna Gazaremsan och lämnade Likud-partiet för att starta ett nytt. Kort efter det ådrog han sig en kraftig hjärnblödning vilket lade honom i koma fram till sin död, nu sju år senare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!