Argentina förnyar krav på Falklandsöarna

publicerad 11 juni 2019

Argentinas regering förnyar kraven på överhöghet över Falklandsöarna, som i Argentina kallas för Malvinerna. Argentina utesluter användandet av våld och militära operationer för att kunna ta över Falklandsöarna, men hoppas på att en mildare retorik mot ögruppens befolkning och samtal skall kunna leda till ett relativt snabbt införlivande av Falklandsöarna med Argentina. På ögruppen anser man att de argentinska förhoppningarna är ”dödfödda” och ”orealistiska”.

I mars 2013 folkomöstade befolkningen på Falklandsöarna i Sydatlanten om hur man ville se ögruppens framtida status. Av 1516 röster valde 1513 att rösta för att dagens status skulle kvarstå, med Falklandsöarna som ett ”overseas territory of the United Kingdom”. Falklandsöarna har ett stort självstyre, trots att befolkningen bara uppgår till strax över 3000 personer. Storbritannien ansvarar endast för försvar och utrikespolitik.

Trots resultatet i folkomröstningen 2013 framhärdar nu Argentina om att skapa förutsättningar för en dialog för att relativt snabbt kunna få överhöghet över Falklandsöarna. Argentinas utrikesminister Jorge Faurie vill återskapa ett förtroende bland öborna för att på så vis låta Falklandsöarna bli Malvinerna, och en del av Argentina. Bland de öbor som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med anser de argentinska förhoppningarna vara ”dödfödda” och ”extremt orealistiska”.

År 1982 invaderade Argentina Falklandsöarna, och ett kort krig utkämpades mellan Storbritannien och Argentina om ögruppen. Efter lite mer än två månaders krig hade Storbritannien befriat de då 1800 invånarna. I kriget stupade närmare 700 argentinska och 255 brittiska soldater, sjömän och piloter. Sedan kriget har ögruppen utvecklats mycket, och man utvinner nu olja runt öarna.

Argentinas nuvarande regering anser att kriget ligger bakom en avsevärd del av de antipatier som öborna känner inför sin närmaste granne. Bland öborna anser man att Argentinas oförmåga att acceptera öbornas vilja att utforma sin egen framtid är den största orsaken till att en dialog med Argentina skulle vara meningslös. Falklandsöarnas regering säger sig vara intresserad av ett gott förhållande med Argentina, men endast som en fortsatt del av Storbritannien.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!