Anställd hos Demokraterna hade kontakt med Wikileaks innan han mördades

publicerad 16 maj 2017
- av Alexander Almqvist
Seth Rich

Seth Rich, som jobbade åt Demokraternas nationalkommitté under Hillary Clintons valkampanj, hade varit i kontakt med Wikileaks innan han mördades under mystiska omständigheter förra sommaren. Dessutom uppger källor att polisen fått order om att inte fortsätta med mordutredningen.

Den 27-årige Seth Rich jobbade två år fram till sin död som Voter Expansion Data Director åt Demokraternas nationalkommitté, DNC. Han sköts ihjäl med två skott i ryggen i Washington DC mitt under brinnande valrörelse den 11 juli ifjol. Polisen rubricerade händelsen som ett rånmord, trots att Rich inte blev bestulen på någonting.

– Det hade varit ett bråk. Hans händer, knän och ansikte hade märken. Ändå hade han två skotthål i ryggen, och de stal ingenting från honom, sade Seth Rich flickvän till NBC Washington.

Hade kontakt med Wikileaks
En utredning som FOX5 DC tagit del av och som Seth Rich familj beställt visar att Seth Rich innan mordet haft mejlkontakt med Wikileaks via journalisten Gavin MacFadyen, som avled den 22 oktober ifjol. 11 dagar efter mordet på Rich publicerade Wikileaks interna mejl från DNC som visade hur partitoppar samarbetade för att stoppa Bernie Sanders att bli Demokraternas presidentkandidat. Wikileaks avslöjande ledde till att DNC:s ordförande Debbie Wasserman Schultz avgick.

Wikileaks talesperson Julian Assange har aldrig sagt öppet att det var just Seth Rich som läckte DNC-mejlen till Wikileaks, men efter mordet valde Assange att utlysa en belöning på 10 000 dollar till den som kunde ge Wikileaks information så att mördaren kunde gripas.

Polisen beordrades att inte fortsätta
Mannen bakom utredningen, den pensionerade polisutredaren Rod Wheeler, uppger att vissa krafter försökt förhindra arbetet med utredningen av mordet på Rich att gå vidare.

– Jag har en källa från polisen som tittade mig rakt in i ögonen och sa ‘vi fick höra att vi inte skulle gå vidare i det fallet’. Det är väldigt ovanligt att detta sker vid mordutredningar, särskilt från polisen. Jag tror inte det kommer från polischefen, men jag tror att det finns ett samband mellan borgmästarens kontor och DNC, sade Rod Wheeler till FOX5 DC.

“Finns en särskild plats i helvetet”
Brad Bauman, talesperson för Seth Rich familj, hävdar dock att utredningen inte alls bevisar att det skulle finnas någon koppling mellan Seth Rich och Wikileaks.

Det är ledsamt men inte förvånande att en grupp medier som upprepade gånger ljugit försöker manipulera arvet av ett mordoffer för att kunna främja sina egna politiska intressen. Jag tror att det finns en särskild plats i helvetet för människor som dessa, sade Bauman till Business Insider.

Brad Bauman har tidigare jobbat med krishantering åt demokratiska politiker och inom fackrörelsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!