Angela Merkel: Yttrandefriheten måste begränsas för att säkra det fria samhället

publicerad 3 december 2019

Den tyska kanslern Angela Merkel höll nyligen ett känsloladdat tal i den tyska förbundsdagen där hon deklarerade att uttalanden som upprör och kränker andras värdighet måste bekämpas av politiker för att säkra det fria samhället.

Vi har yttrandefrihet i vårt land. Till alla de som hävdar att de inte längre kan uttrycka sina åsikter så säger jag detta: Om du uttrycker en åsikt så får du leva med att den blir motsagd. Att uttrycka en åsikt är inte gratis! deklarerade kanslern.

Merkel fortsatte med att förklara att yttrandefriheten har sina begränsningar och exempelvis inte gäller för ”hatiska” uttalanden eller uttalanden som ”kränker andras värdighet”, menar hon.
Den här byggnaden har och måste alltid motsätta sig extremt tal! Annars kan vårt samhälle inte längre förbli det fria samhälle det en gång var.

På sociala medier får politikerns utspel omfattande kritik för att hennes diffusa uttalanden inte tar i beaktande att yttrandefrihet innefattar även obekväma åsikter och att vad som definieras är hatiska och kränkande uttalanden i hög grad är godtyckligt.

Tyskland har redan en av Europas strängaste lagstiftningar när det kommer till yttrandefrihet. Exempelvis förekommer redan förbud mot historisk revisionism och mer eller mindre lyckade försök har gjorts att förbjuda politiska partier som ansetts vara extrema eller rasistiska.


 


Liknande artiklar: