ANC röstar för att avsätta Jacob Zuma som Sydafrikas president

publicerad 13 februari 2018
Jacob Zuma har varit Sydafrikas president sedan 2009

Idag röstade det sydafrikanska regeringspartiet ANC för att avsätta Jacob Zuma från presidentposten. Nu har Zuma 48 timmar på sig att avgå.

Jacob Zuma har under det senaste året hängt löst som Sydafrikas president. Den korruptionsanklagade presidenten klarade sig igenom en förtroendeomröstningen i det sydafrikanska parlamentet.

Nu har Jacob Zumas parti ANC fått nog av Zuma och på måndagen röstade man för att han ska avsättas. Zuma har nu 48 timmar på sig att avgå, rapporterar sydafrikanska medier. Zuma kan välja att sitta kvar på presidentposten, men riskerar då att avsättas genom en förtroendeomröstning i parlamentet.

Väljer Zuma att avgå är det oklart vem som blir hans efterträdare på presidentposten.

Jacob Zuma tillträdde som Sydafrikas president 2009. Hans presidentskap har kantats av åtskillig korruptionsskandaler. Bland annat ska han ha spenderat skattepengar på att renovera sitt privata residens, och vägrade sedan att betala tillbaka pengarna när skandalen uppmärksammades.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.